Το φαινόμενο δεν έχει ίση κατανομή, υπάρχουν περιοχές που έχουν ελάχιστες κλειστές κατοικίες και άλλες όπου σε πολυκατοικίες 15 διαμερισμάτων τα 9 είναι άδεια. Ισως είναι η ρίζα της στεγαστικής κρίσης και για αυτό η επαναφορά των κλειστών κατοικιών στην αγορά βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Το θέμα απασχολεί την αγορά σε όλα της τα επίπεδα και οι μεσίτες επισημαίνουν τόσο τις στρεβλώσεις που το συντηρούν όσο και προτάσεις για την ταχύτερη αντιμετώπισή του.
Σε ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ο πρόεδρος Θεμιστοκλής Μπάκας επισημαίνει ότι «τα “κλειστά” ακίνητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ανάχωμα» στη ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα στην εγχώρια αγορά». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το γραφείο, περίπου 526.000 κατοικίες δηλώνονται ως κενές στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 167.000 είναι κατοικίες έως 59 τ.μ., κατοικίες κατάλληλες για νέους, φοιτητές και οικογένειες, ενώ σχεδόν 359.000 είναι άνω των 60 τ.μ. Δυστυχώς είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την κατάσταση των δηλωμένων ως κενών κατοικιών, δηλαδή αν χρήζουν μερικής ή/και ολικής ανακαίνισης, καθώς και πόσες κατοικίες έχουν σύνδεση με παρόχους ρεύματος. Σύμφωνα με τους μεσίτες, σε ποσοστό περίπου 30% κάποιες είναι έτοιμες για ενοίκιο ή πώληση, με την πλειονότητα αυτών να χρήζουν μικρής έκτασης ανακαίνιση. Οι περισσότερες χρειάζονται μεγαλύτερη επένδυση για την προετοιμασία τους και αυτό το κόστος, σε συνδυασμό με τα πάγια έξοδα, είναι από τους βασικούς λόγους που δεν προχωρούν σε αξιοποίησή τους.
Η εικόνα στην Αθήνα
Αναμενόμενα, οι περισσότερες κλειστές κατοικίες βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα των Αθηνών, που αποτελείται από τους δήμους (Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας), που καταγράφουν και τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 26,7% των κατοικιών έχουν δηλωθεί ως κενές. Παράλληλα, το 70% των κατοικιών (82.116) είναι κατασκευής 1961-1980, κατοικίες που σίγουρα χρήζουν τουλάχιστον μερικής ανακαίνισης, ενώ 17.929 κατοικίες είναι κατασκευής μετά το 1981.
«Φοιτητικά» διαμερίσματα
Σημαντικό ότι στον Δήμο Αθηναίων το μεγαλύτερο ποσοστό των κενών κατοικιών είναι κατοικίες έως 79 τ.μ., κατάλληλες για νέους, φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, 88.611 κατοικίες είναι επιφάνειας έως 79 τ.μ., εκ των οποίων οι 52.297 είναι έως 59 τ.μ., κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές. Χαρακτηριστικά κατοικιών που τα τελευταία χρόνια καταγράφουν ραγδαίες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών. Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων καταγράφει ποσοστό κενών κατοικιών 26,79%, τη στιγμή που διαθέτει τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και την υψηλότερη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Τα στοιχεία των μεσιτών δείχνουν ότι το 48,3% των κενών κατοικιών είναι κατασκευής 1961-1980, που στην πλειονότητά τους θα χρήζουν τουλάχιστον μερικής ανακαίνισης, αν όχι ολικής. Ενώ το 41% των κενών κατοικιών (216.279) είναι κατασκευής μετά το 1981, κατοικίες που στην πλειονότητά τους λογικά είναι κατοικήσιμες ή χρήζουν μερικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, το μεγαλύτερο πλήθος κενών κατοικιών είναι πολυκατοικίες, 329.845 στην Αττική.
318.681 ΚΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οι 6 λόγοι που κρατούν ακίνητα ερμητικά κλειστά
Μεγαλύτερο πρόβλημα εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για στέγη. Στις περιοχές υψηλής ζήτησης της Αττικής, καταγράφεται υψηλός αριθμός κενών κατοικιών. Συγκεκριμένα στον Δήμο Ζωγράφου, έναν δήμο όπου διαμένουν πολλοί φοιτητές, οι κενές κατοικίες αριθμούν τις 9.706, εκ των οποίων οι 5.069 είναι έως 60 τ.μ. και οι 7.936 έως 79 τ.μ. Στο Περιστέρι και το Αιγάλεω, περιοχές που επιλέγουν πολλοί φοιτητές, τα κενά ακίνητα είναι 13.212 και 8.164 αντίστοιχα.
Ο Πειραιάς καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κενών κατοικιών μετά τον Δήμο της Αθήνας, αριθμώντας 21.712 κατοικίες. Η Καλλιθέα, περιοχή υψηλής ζήτησης, καταγράφει 13.093 κενές κατοικίες, και η Νέα Σμύρνη 7.553. Στη Γλυφάδα και στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης οι κενές κατοικίες αριθμούν 7.725 και 9.389 αντίστοιχα. Στον Βύρωνα καταγράφονται 5.590 κενές κατοικίες και στο Γαλάτσι 5.020, ενώ στο Χαλάνδρι 4.639 και στον Κορυδαλλό 5.032.
Αρνητικές πρωτιές σε δήμους-«κλειδιά»
Οι κενές κατοικίες σε 12 δήμους της Περιφέρειας
Το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση για στέγη, όμως εντοπίζεται σε όλη τη χώρα. Δήμοι που καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό κενών κατοικιών είναι ο Δήμος Κορινθίων με 38%, ο Δήμος Ναυπλιέων με 36,92%, ο Δήμος της Καλαμάτας με 30,83%, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Δήμος Χανίων με 27,56%. Το μικρότερο ποσοστό κενών κατοικιών καταγράφεται στον Δήμο Λαρισαίων 19,83%, στον Δήμο Ξάνθης με 22,12% και Κομοτηνής με 24,02%. Εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό κενών κατοικιών στον Δήμο Ναυπλιέων, Καλαμάτας, Ιωαννιτών και Χανίων, διότι διαθέτουν πανεπιστημιακές σχολές και έντονη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του https://eleftherostypos.gr πατώντας ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου