Έξι μονάδες Waste-to-Energy σε όλη τη χώρα
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων στην Ελλάδα, με την πρόβλεψη κατασκευής έξι μονάδων Waste-to-Energy (WtE) συνολικής δυναμικότητας 1.186.000 τόνων ετησίως. Οι μονάδες αναμένεται να παράγουν 1.030 GWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, εκ των οποίων το 57,5% θα θεωρείται ανανεώσιμη ενέργεια.
Σύμφωνα με το τελικό στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε σε κλειστή ημερίδα του ΥΠΕΝ, οι μονάδες θα χωροθετηθούν σε Ροδόπη, Κοζάνη, σε Αρκαδία, Ηλεία ή Αχαϊα (154.000 τόνοι/έτος) θα εξυπηρετεί περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αγρίνιο, Ναύπακτος, Δυτική Αχαΐα, Ηλεία), της Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και μέρους των νησιών του Ιονίου (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο). Πιθανή εγκατάσταση παραμένουν τα πρώην λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ, Βοιωτία, Αττική και Ηράκλειο, καλύπτοντας γεωγραφικά και ενεργειακά κρίσιμες περιοχές της χώρας. Η τεχνολογία που επιλέγεται είναι η αποτέφρωση με κινητή εσχάρα (moving grate incineration), ως η πλέον ώριμη και αποδοτική λύση, με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Metlen, η AKTOR, η Motor Oil και η Μεσόγειος εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα. Η ΔΕΗ σχεδιάζει ήδη μονάδα στην Πτολεμαΐδα ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της.
Η μελέτη προβλέπει ότι χωρίς τις μονάδες WtE, η ταφή απορριμμάτων θα ξεπεράσει κατά πολύ τους ευρωπαϊκούς στόχους. Αντίθετα, με την ενσωμάτωσή τους, τα υπολείμματα προς ταφή θα περιοριστούν κάτω από το 10% έως το 2030 και θα μηδενιστούν μετά το 2040, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου