Pages

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Συναγερμός Γεωπόνων για τον δάκο στη Μεσσηνία – Ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωσή του

 


Σοβαρή προειδοποίηση προς την Πολιτεία και τους ελαιοπαραγωγούς απευθύνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, επισημαίνοντας πως οι καιρικές συνθήκες του Ιουνίου υπήρξαν ιδανικές για την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς, ενώ η καθυστέρηση στην ανάρτηση παγίδων δυσχεραίνει σοβαρά την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη φετινή παραγωγή, ζητώντας από το Υπουργείο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να παρέμβουν άμεσα και να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, πριν είναι πολύ αργά.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας συναισθανόμενος τον ρόλο του σαν επιστημονικό σωματείο και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που του αναλογεί οφείλει να ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας για τα εξής :

  1. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το προηγούμενο διάστημα στις περισσότερες περιοχές του νομού μας ήταν ΙΔΑΝΙΚΕΣ για την ανάπτυξη του Δάκου της ελιάς (Bactrocera oleae). Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία καθ όλη την διάρκεια της ημέρας δεν ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως οι τις πρώτες απογευματινές ώρες που μπορεί να έφτασε τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας δεν έπεφτε κάτω από το 75%. Η γεωπονική επιστήμη γνωρίζει ότι η ατμοσφαιρική υγρασία είναι αυτή που επηρεάζει την ανάπτυξη του Δάκου και όχι η υψηλή θερμοκρασία.( Όταν η υγρασία είναι 60-90% ο δάκος πετάει δυο φορές) Ακόμα όμως και αν η θερμοκρασία ήταν 40-45 βαθμούς Κελσίου δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί τα ακμαία του δάκου προαισθάνονται τις ακραίες αυτές θερμοκρασίες και καταφεύγουν σε δροσερά καταφύγια.

  2. Ο όγκος της παραγωγής που στις περισσότερες περιοχές του νομού μας είναι κοντά ή λίγο κάτω από το 50% της μέγιστης παραγωγής είναι ΙΔΑΝΙΚΟΣ για την ανάπτυξη του δάκου. Ο καρπός είναι χοντρός, η σκλήρυνση του πυρήνα έχει πραγματοποιηθεί, και τα θηλυκά είναι ώριμα για γονιμοποίηση ,και εναπόθεση αυγών, όπως δείχνουν και τα πρώτα νύγματα που παρατηρούνται στον ελαιόκαρπο διάφορών περιοχών.

  3. Η απαράδεκτη, από γεωπονική άποψη, καθυστέρηση ανάρτησης παγίδων ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς το μέγεθος του πληθυσμού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμετώπιση του δάκου, καθιστώντας, στο μέλλον, οποιαδήποτε επέμβαση με την μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ.

Καλούμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου , να συναισθανθούν το μέγεθος του προβλήματος και να ξεπεράσουν ΑΜΕΣΑ τα γραφειοκρατικά θέματα που εμποδίζουν την έναρξη των δολωματικών ψεκασμών για να <<σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται>>

Τέλος καλούμε τους παραγωγούς να επικοινωνήσουν με τους Γεωπόνους – συμβούλους τους ώστε να σχεδιάσουν από κοινού μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.

Με εκτίμηση

Για το Δ. Σ.

ο Πρόεδρος ο Γραμματέας

Ζωντανός Κ Απόστολος Μίχος Π. Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου