ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΥΕΘΑ - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΥΕΘΑ

ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΥΕΘΑ

Share This


Θέμα σχεδόν από το πουθενά φαίνεται πως προέκυψε με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, καθώς, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πώληση ακινήτων που είναι στην δικαιοδοσία του. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι από εδώ και στο εξής
το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου για περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων που είτε είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ είτε ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί για κάλυψη αναγκών Εθνικής Αμυνας.
Το θέμα προέκυψε έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.
ΥΠΕΘΑ: Κι εμείς από το ΦΕΚ ενημερωθήκαμε
Στην απάντησε που έστειλε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Σεπτεμβρίου αναφέρεται ότι η Διϋπουργική Επιτροπή είχε λάβει απόφαση για τη μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακινήτου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η απόφαση αυτή περιήλθε σε γνώση του ΓΕΑ «με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και κατόπιν αυτού άμεσα το ΥΠΕΘΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Υπουργού) διαβίβασε στο ΓΕΑ έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας το οποίο επιβεβαιώνει τη μεταβίβαση 1.360 στρεμμάτων του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ στο ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011 τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να αναμεταβιβαστούν στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο.
«Σε κάθε περίπτωση τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων», αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας προσθέτοντας ότι «ο έλεγχος όλων των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΤΕΘΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του, ή παραχωρημένα από το υπουργείο Οικονομικών για χρήση από το ΥΠΕΘΑ». Ωστόσο «ο υπόψη έλεγχος καθίσταται δυσχερής καθόσον ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής που αναφέρεται ως ταυτότητα του εκάστοτε ακινήτου, χρησιμοποιείται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχα το ΤΕΘΑ χρησιμοποιεί τον Αριθμό Κτηματολογίου ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής».
Επιστολές σε ΤΑΙΠΕΔ και Χαρδούβελη για αποφυγή παρεξηγήσεων
Παράλληλα ο υφυπουργός τόνισε ότι το ΥΠΕΘΑ δια του ΓΕΣ έχει ήδη στείλει επιστολές προς το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητα που έχει διαπιστώσει ότι ενώ ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν παραχωρηθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και χρησιμοποιούνται ως ενεργά στρατόπεδα, ενώ, ζητάει από το ΤΑΙΠΕΔ «την απαλοιφή τους από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του».
Ο κ. Λαμπρόπουλος, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να μεριμνήσει για την διαγραφή των υπόψη ακινήτων από τον πίνακα ακινήτων.
«Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΘΑ»
«Προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, επισημάνθηκε ότι εφεξής θα πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις περιπτώσεις μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο των ακινήτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ αλλά και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη αναγκών Εθνικής Άμυνας», αναφέρει επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος και εκτιμά ότι εφ΄ όσον το υπουργείο Οικονομικών υλοποιήσει τα αναφερόμενα δεν θα υπάρξει πρόβλημα πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages