Δεν προβλέπεται στο Μνημόνιο επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Δεν προβλέπεται στο Μνημόνιο επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά

Δεν προβλέπεται στο Μνημόνιο επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά

Share This
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκας, στην απάντηση του σε ερώτηση της βουλευτή Μεσσηνίας κας. Νάντιας Γιαννακοπούλου που κατατέθηκε στις 13/02/12 για τη φημολογούμενη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και την ανάγκη στήριξης του οινοποιητικού κλάδου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σε ό,τι αφορά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους οίνους, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΚΕΟΣΟΕ, ότι δεν υπάρχει διάταξη στη νέα δανειακή σύμβαση επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά, αλλά ούτε δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για επιβολή φορολογίας στους οίνους.
Επιπλέον, ο κ. Δριβελέγκας, στην απάντησή του σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, επισημαίνει ότι ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό πυλώνα της αγροτικής μας πολιτικής και το ΥΠ.Α.Α.Τ. επιδιώκει να προωθήσει τα επώνυμα και ποιοτικά ελληνικά κρασιά στην κοινοτική και διεθνή αγορά, καθώς η ποιότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των οίνων αλλά και όλων των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας.
Σε αυτό το σημείο, ο Υφυπουργός σημειώνει ότι η υποστήριξη συνολικά του αμπελοοινικού τομέα, των αμπελουργών και των οινοποιητικών μονάδων, επιδιώκεται μέσα από μια σειρά μέτρων και προγραμμάτων, όπως τα παρακάτω:

1. Οικονομική στήριξη για την «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα 2009 – 2013
Το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κρασιού στις σημαντικότερες αγορές Τρίτων Χωρών, όπως Η.Π.Α., Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία, κ.α., καθώς και στη μεγιστοποίηση των οφελών των ελληνικών συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιητικών επιχειρήσεων. Το μέτρο είναι συγχρηματοδοτούμενο και ενισχύεται κατά 50% από κοινοτικούς πόρους, 30% από εθνικούς και το 20% από την ίδια συμμετοχή των δικαιούχων.
2. Οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη
Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των εθνικών διατάξεων για την αναγνώριση – τροποποίηση οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, το ΥΠ.Α.Α.Τ. προχώρησε στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων αναγνώρισης – τροποποίησης οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Με τις αποφάσεις αυτές ενισχύεται καθοριστικά η προώθηση των επώνυμων ελληνικών οίνων, δεδομένου ότι η Γεωγραφική Ένδειξη, συνδέεται με τον τόπο παραγωγής και το οικοσύστημα, εκφράζει την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό, εξασφαλίζοντας μια μοναδική «ταυτότητα» στους οίνους.
3. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 'Αλέξανδρος Μπαλτατζής'
Στο πλαίσιο του Μέτρου 1.2.3., προβλέπεται η ενίσχυση επενδύσεων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό οινοποιητικών μονάδων, στην ίδρυση οινοποιείων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές και στην ίδρυση μονάδων που θα επεξεργάζονται βιολογικά παραγόμενα σταφύλια. Τα συγκεκριμένα οινοποιεία και οι αμπελώνες τους, τα οποία είναι συνήθως επισκέψιμα, σε συνδυασμό με αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους των περιοχών αυτών, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και συμβάλλουν στην σταθερή απασχόληση εργαζομένων στον αμπελοοινικό τομέα στην περιφέρεια, στη διατήρηση και την προστασία των αμπελώνων.
4. Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου
Για σειρά ετών, το ΥΠ.Α.Α.Τ. εφαρμόζει το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες Κοινοτικές και Εθνικές διατάξεις. Στόχοι του Προγράμματος είναι αφενός η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργών, μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και της εισαγωγής νέων καλλιεργητικών τεχνικών και αφετέρου η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages