Εαρινή πατάτα σε 4.500 χιλιάδες στρέμματα σε Καλαμάτα και Μεσσήνη - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εαρινή πατάτα σε 4.500 χιλιάδες στρέμματα σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Εαρινή πατάτα σε 4.500 χιλιάδες στρέμματα σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Share This
Ξεκίνησε η συγκομιδή της εαρινής πατάτας σε Μπουρνιά, Μεσσήνη, Ανάληψη, Βελίκα. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο θα έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων, την παραγωγή περίπου 15.000 τόνων πατάτας. Ίδια περίπου παραγωγή σημειώθηκε και πέρσι, με τη διαφορά όμως ότι τον περασμένο χρόνο είχε καλλιεργηθεί μεγαλύτερη έκταση αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών η απόδοση ανά στρέμμα ήταν μικρότερη…
Όπως δήλωσε στην Kalamata Journal ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, φέτος έχουν καλλιεργηθεί περίπου 4.500 στρέμματα, ενώ το ύψος της παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 15.000 τόνους.
Πρόσθεσε ότι η συγκομιδή βρίσκεται στο ξεκίνημά της και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το γιατί έχει καλλιεργηθεί φέτος μικρότερη έκταση ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στη ζημιά που υπέστησαν πέρσι οι παραγωγοί από τις καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη απόδοση.

Γιώργος Δούβας
Στον Μουρνιά σήμερα μάζευαν πατάτες εργάτες γης στα χωράφια του Γιώργου Δούβα, που είναι και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας. Όπως μας είπε, η τιμή παραγωγού, όσον αφορά την πατάτα για το τυποποιητήριο, κυμαίνεται μεταξύ των 45 και 50 λεπτών το κιλό. Σχολίασε δε ότι πρόκειται για καλή τιμή εφόσον η παραγωγή θα είναι μεγάλη.
Πάντως, το πόσο μεγάλη θα είναι η παραγωγή είπε ότι θα φανεί το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθεί από τη ζημιά που ανέφερε ότι προκάλεσε η ανεμοθύελλα η οποία σημειώθηκε στις 23 Μαρτίου. Ως εκ τούτου σημείωσε είναι ακόμη νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για την απόδοση και το συνολικό όγκο της παραγωγής.
Τέλος, τόνισε ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα και μάλιστα οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν μπει μέσα από την περσινή καλλιέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος, σημείωσε, που έχει μειωθεί η καλλιεργούμενη έκταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages