Γιώργος Κοσμάς: Από την Καλαμάτα, εκπρόσωπος του Παναμά στην Ιαπωνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Γιώργος Κοσμάς: Από την Καλαμάτα, εκπρόσωπος του Παναμά στην Ιαπωνία

Γιώργος Κοσμάς: Από την Καλαμάτα, εκπρόσωπος του Παναμά στην Ιαπωνία

Share This
Την προσωπική ιστορία του Γιώργου Κοσμά, Έλληνα δεύτερης γενιάς, στον οποίο ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι, ανέθεσε την εκπροσώπηση της χώρας του στην Ιαπωνία το 2009, παρουσιάζει δημοσίευμα του "Έθνους". Ο Γιώργος Κοσμάς, Έλληνας δεύτερης γενιάς, δεν ξεχνά τον τόπο καταγωγής του πατέρα του και της μητέρας του και επιστρέφει συχνά στο χωριό του, στο Χωματερό της Κορώνης, όπου αυτόν τον καιρό ολοκληρώνεται η κατασκευή του σπιτιού της οικογένειας.
Ο πατέρας του Γιώργου, ο Αριστείδης Κοσμάς, στα 18 του χρόνια έφυγε από το χωριό του με πέντε δολάρια στην τσέπη για να κάνει την τύχη του στον Παναμά, εκεί που βρισκόταν ο μεγαλύτερος αδελφός του. Κάνοντας δουλειές του ποδαριού, καταλήγει... πιατάς σε ελληνικό εστιατόριο, μέχρι να μαζέψει τα πρώτα του χρήματα και να ξεκινήσει τις δικές του επιχειρήσεις, φυσικά στον χώρο της εστίασης. Ο θάνατος του πατέρα του επιβάλλει την επιστροφή στο χωριό, για να φύγει σε λίγο καιρό «διπλός», αφού εν τω μεταξύ έχει παντρευτεί την Ελένη με καταγωγή από τη Μεσσηνία και την Πάρο. «Εκατομμύρια μπορεί να μην έκανα, κατάφερα όμως να σπουδάσω τέσσερα αγόρια», μας λέει ο κ. Αριστείδης, τον οποίο συναντήσαμε με τη γυναίκα του, τον Γιώργο και τη γυναίκα του, καθώς και τον εγγονό του, να απολαμβάνουν τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου. Ο Γιώργος Κοσμάς, το τρίτο αγόρι της οικογένειας, γεννιέται στις 28 Δεκεμβρίου του 1977. Στο σπίτι ακούει μόνο ελληνικά, ενώ κάθε Σάββατο μαθαίνει γραφή και ανάγνωση στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας, που αριθμεί περί τους 1.000 ανθρώπους. Τελειώνει τη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Παναμά και συνεχίζει τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη, την Ισπανία και το Χάρβαρντ. Μιλά τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ελληνικά), ενώ τώρα μαθαίνει και γιαπωνέζικα. Μαζί με τα αδέλφια του, επίσης δικηγόρους, ιδρύει στην πόλη του Παναμά δικηγορικό γραφείο και εργάζεται έως τα τέλη του 2009, όποτε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Ρικάρδο Μαρτινέλι, τον επιλέγει για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ιαπωνία. Κληθείς να περιγράψει την Ιαπωνία, λέει: «Είναι μια χώρα με διαφορετική νοοτροπία από την Ελλάδα και τον Παναμά. Είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα, με σεβασμό στην ιεραρχία». Η πρεσβεία του Παναμά στην Ιαπωνία έχει 19 άτομα προσωπικό, που ασχολείται κυρίως με ναυτιλιακά θέματα, αφού το 60% περίπου των πλοίων της Ιαπωνίας έχουν παναμέζικη σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages