ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Share This
Δεν γνωρίζουμε πόσο ελαιόλαδο ακριβώς ετησίως εξάγεται στο εξωτερικό, ούτε πόσο από αυτό φεύγει από τη χώρα μας τυποποιημένο. Υπολογίζεται ότι το επώνυμο τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο που εξάγεται κυμαίνεται ανάμεσα στο 2%-8% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας, αλλά δεν υπάρχουν ασφαλή και επίσημα στατιστικά στοιχεία. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν τη διείσδυση του επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου στις ξένες αγορές», τονίζει στην «ΥΧ» ο Άρης Κεφαλογιάννης, ιδρυτής της εταιρείας «Γαία» (Gaea), της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου. Το ίδιο «παράπονο» εκφράζει και ο διευθυντής της εταιρίας Terra Creta, Φώτης Σούσαλης: «Δεν έχω βρει κάποιον που να ξέρει πόσο είναι το ελληνικό ελαιόλαδο που εξάγεται τυποποιημένο», τονίζει. Έτσι, οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου, που κυρίως εξαρτώνται από τις εξαγωγές των χύμα ποσοτήτων (οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται από την παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία πρωτίστως), πέρυσι έφτασαν τους 160.000 τόνους.
Όσον αφορά στον τζίρο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς οι τιμές στο χύμα ελαιόλαδο διαφέρουν πολύ από χρονιά σε χρονιά, παρουσιάζουν δηλαδή έντονες διακυμάνσεις, οπότε σε επίπεδο χώρας δεν είναι δυνατό να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για το πού οφείλεται η αύξηση του τζίρου που μπορεί να παρουσιάζεται στα στοιχεία. Το ελληνικό ελαιόλαδο με ονοματεπώνυμο, ως παρουσία στα ράφια στο εξωτερικό, έχει μείνει πολύ πίσω. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τυποποιητές; «Ένα μεγάλο θέμα είναι η πρώτη ύλη. Η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου παρουσιάζει φθίνουσα πο
ρεία τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα» λέει ο κ. Κεφαλογιάννης. Εξηγεί ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την ελαιοπαραγωγή στην τύχη της και δεν πραγματοποιούν τις απαραίτητες επεμβάσεις, λόγω κόστους. Η δακοκτονία που γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες εφαρμόζεται –αν εφαρμόζεται– καθυστερημένα σε σχέση με τις ανάγκες των ελαιώνων, ώστε να παράγουν καλής ποιότητας ελαιόλαδο, τονίζει. «Δεν έχουμε εκσυγχρονίσει την παράδοση», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages