Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Λιγότεροι χρήστες αλλά πολλοί χρήστες χασίς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Λιγότεροι χρήστες αλλά πολλοί χρήστες χασίς

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Λιγότεροι χρήστες αλλά πολλοί χρήστες χασίς

Share This
  • ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ  ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟΥ
  • ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • ΠΩΣ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΟΥΝ… ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, φαίνεται πως το… έριξαν οι πολίτες που ήρθαν αντιμέτωποι με τη βαθιά κρίση που εξακολουθεί να διέρχεται η χώρα μας, καθώς τα ποσοστά των χρηστών σε όλη την Ελλάδα, όπως και στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, καταγράφουν μεν, πτωτική τάση, αλλά έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο, την έτσι κι αλλιώς, πολυσύνθετη και προβληματική κατάσταση.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Τα δεδομένα αυτά, όπως ανέφερε χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νομό, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών, ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, θέλουν… να ξεκινούν χρήση ναρκωτικών ουσιών, άνθρωποι που μένουν άστεγοι ή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της εδραιωμένης -σε έναν μεγάλο βαθμό- ύφεσης της χώρας και επίσης, να… σαρώνει το χασίς και τα λεγόμενα «ήπια» ναρκωτικά.  «Η αλήθεια είναι πως έχουμε πτωτική τάση στους αριθμούς των χρηστών μεν, αλλά και εσωτερικές αλλαγές. Τα κανναβινοειδή, όντως, εμφανίζουν μια αύξηση, με τον αριθμό των χρηστών να είναι μεγαλύτερος στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ πια, είναι πολύ ευδιάκριτο, το φαινόμενο χρήσης μαζί με κάποιο άλλο φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Έτσι, η χρήση, εμφανίζεται πολύ συχνά πια, με αστεγία και ψυχιατρικά προβλήματα κυρίως, που είναι στοιχεία που δημιούργησε η κρίση», παραδέχθηκε ο κ. Βαρδαρός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Φ», αποκαλύπτοντας την… άλλη όψη του νομίσματος, που πληρώνουμε ακόμη, πολύ ακριβά. «Από εκεί που είχαμε περισσότερους χρήστες μόνο, η κρίση οδήγησε και στη δημιουργία άλλων χαρακτηριστικών στους χρήστες, που είναι εμφανή, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα», είπε και στάθηκε στα της Μεσσηνίας, μιλώντας για πτωτική τάση, με δεδομένα τα περιστατικά στην κοινότητα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που λιγοστεύουν. «Άλλωστε, η εικόνα στο Κέντρο που λειτουργεί στην Καλαμάτα, είναι αντιπροσωπευτική για όλη την Πελοπόννησο και από τις γύρω περιοχές, αφού οι χρήστες που θέλουν να απεξαρτηθούν και να μπουν σε θεραπεία, έρχονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα», παρατήρησε ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πολύ σημαντικό βήμα που αφορά στην… επόμενη μέρα, με την επανένταξη, να είναι μεγάλο ζητούμενο για αυτούς τους ανθρώπους.
6.5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ
Στο κομμάτι αυτό, με την κοινωνία ήδη, να μοιάζει πως βγάζει στην επιφάνεια τα καλά της στοιχεία και να αποδέχεται τέτοια Κέντρα, μη φοβούμενη όπως παλιά και αντιμετωπίζοντάς τους, κάθε άλλο παρά, σαν… μίασμα, πολύ σύντομα θα γίνει ένα ακόμη βήμα, που μετράται ως… άλμα και παίρνει διαστάσεις υπέρβασης! Μια… υπέρβαση, ένα τεράστιο βήμα, που φέρει τη σφραγίδα –όχι προεκλογικά- του πρώην υπουργού και υποψηφίου βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομίας, εξασφάλισε 6,5 εκατ. ευρώ για την επανένταξη όλων όσοι «καθαρίσουν», ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. «Πράγματι, ο ρόλος του τέως υπουργού Αλέξη Χαρίτση, ήταν πολύ σημαντικός, αφού είχαμε  μια πολύ καλή συνεργασία με το εν λόγω υπουργείο, καταφέρνοντας συνολικά για το σύστημα υγείας, να καλύψουμε κενά αξιοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι μέχρι να έχουμε τακτική χρηματοδότηση, θα λειτουργήσουν ως ‘γέφυρα’», δήλωσε ο Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος ανέφερε ακόμη, πως αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις των δομών που αφορούν στους χρήστες ουσιών που προσπαθούν να απεξαρτηθούν, οι οποίες στελεχώθηκαν με επιπλέον προσωπικό και ένα ακόμη μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο αφορά στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων συνολικά, που περιλαμβάνει ανάπτυξη νέων υπηρεσιών σε όλες τις αντίστοιχες δομές.
ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Χθες, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρβαρός, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό και υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, μαζί άλλους υποψηφίους και στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκε όλες τις δομές υγείας της Καλαμάτας και ξεδίπλωσε το σχεδιασμό που υπάρχει για τη συνέχεια, αναλύοντας και όσα έχουν γίνει, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, το ΚΕΘΕΑ, αλλά και το ΕΚΑΒ. «Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, αν και προφανώς, υπάρχουν ακόμη ανάγκες και προβλήματα που οφείλουμε να καλύψουμε», είπε ο κ. Βαρδαρός που ξεκίνησε τις αναφορές του, με τον νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που υποστηρίζει πια τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και τις 5 θέσεις μόνιμων γιατρών, για την πρόσληψη των οποίων, ολοκληρώνεται σύντομα, η διαδικασία. «Συμπληρωματικά, έρχεται και η λειτουργία των δύο Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της πόλης. Εκεί, υπάρχουν κάποια θέματα, κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα στο κομμάτι των υποδομών. Δηλαδή, θα πιέσουμε ακόμη περισσότερο, ώστε να μετακομίσει η μια, άμεσα. Αυτό, θα απελευθερώσει χώρους και για το Κέντρο Υγείας της Καλαμάτας», ανέφερε ο κ. Βαρδαρός, που αναφέρθηκε στην καθυστέρηση, η οποία είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο χώρος που παραχώρησε ο Δήμος, χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση. «Έτσι, πιθανότατα θα πάμε σε μίσθωση κτιρίου που έχουμε δυνατότητα από το πρόγραμμα, αν και έχει γίνει προσπάθεια να μειώσουμε κόστη τέτοιου είδους, όμως δε γίνεται να συστεγάζονται δύο ΤΟΜΥ», είπε ο αναπληρωτής γενικός, τονίζοντας πως ο εξοπλισμός ήδη υπάρχει και πως θα γίνει μόνωση στη στέγη του Κέντρου Υγείας και βελτίωση κλιματισμού,  με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από τους πόρους που εξοικονομήθηκαν από τη διαγωνιστική διαδικασία για τον εξοπλισμό. Ειδική αναφορά ο κ. Βαρδαρός έκανε στο ΕΚΑΒ, μιλώντας για τις αυξημένες εποχιακές ανάγκες της περιοχής, που απαιτούν περεταίρω ενίσχυση, κυρίως στο στόλο των ασθενοφόρων -παρόλο που παρελήφθησαν πρόσφατα, ορισμένα σχετικά καινούρια και μια μονάδα νεογνών. «Είναι γεγονός ότι οι ανάγκη διακομιδών που είναι αυξημένη, έχει επιβαρύνει αυτά τα οχήματα, γι’ αυτό, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την ενίσχυση του εδώ στόλου, ενώ παράλληλα, επεξεργαζόμαστε τρόπους να ενισχύσουμε και με πληρώματα την περιοχή έστω εποχιακά», σημείωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Υγείας, που αναφέρθηκε στον απολογισμό που έκανε στη συνάντησή του, ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, αλλά και στη συζήτηση με το προσωπικό, εστιάζοντας σε εκείνους που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, καλύπτοντας υποστηρικτικές λειτουργίες του Νοσοκομείου, όπως τη φύλαξη, τη σίτιση και την καθαριότητα. «Είναι πολύ σημαντικό που τα εργολαβικά συμφέροντα απομακρύνθηκαν από τα Νοσοκομεία, γεγονός που μας επέτρεψε και καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας και εξηγήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Σταμάτης Βαρδαρός, τονίζοντας επίσης, πως ήρθη το 1 προς 5 κι έτσι, για μια αποχώρηση, έχουμε μια πια, μια πρόσληψη, στελεχώνοντας τις δομές υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages