"Ψήνεται" η μελέτη για τη χωροθέτηση και διαμόρφωση χώρου για 66 κατοικίες στη Μπιρμπίτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

"Ψήνεται" η μελέτη για τη χωροθέτηση και διαμόρφωση χώρου για 66 κατοικίες στη Μπιρμπίτα

"Ψήνεται" η μελέτη για τη χωροθέτηση και διαμόρφωση χώρου για 66 κατοικίες στη Μπιρμπίτα

Share This

 


Βασιλόπουλος για Μπιρμπίτα: Έχουν γίνει για πρώτη φορά ουσιαστικά βήματα-Το επόμενο διάστημα έτοιμο το master plan των εγκαταστάσεων

Στα βήματα και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας στην Μπιμπίτα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της 3ης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φάβας και Βασίλης Κουτραφούρης απαντώντας στα ζητήματα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζ. μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς. Έκαναν λόγο για ένα χρόνιο πρόβλημα που πλέον θα αντιμετωπιστεί με τη χρηματοδότηση που παρέχει η πολιτεία και τα βήματα προόδου στο θέμα που έχει κάνει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του.

“Να σας θυμίσω, μιας και κάνετε την ερώτηση, ότι η παράταξής σας ήταν εκείνη που είπε όχι όταν φέραμε την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο στο Δ.Σ. την παραχώρηση της Μπιρμπίτα από την Περιφέρεια στο Δήμο. Και καταφέραμε και περάσαμε την απόφαση με μια ψήφο διαφορά. Ο χώρος είναι το πρώτο βήμα για να υλοποιήσουμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης”, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Φαββατά.

Ο κ. Βασιλόπουλος μίλησε για ουσιαστικά βήματα που έχουν γίνει, αναφερόμενος αναλυτικά στις διαδικασίες που προηγήθηκαν, με 3,5 εκατομμύρια ευρώ να αντιστοιχούν στον Δήμο Καλαμάτας από το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα. Οι υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν στην καταγραφή των Ρομά της Αγίας Τριάδας, στο προφίλ των 66 οικογενειών και το ατομικό προφίλ του κάθε μέλους (συνολικά 224 άτομα), από τη φυλή των Χαλκιδέων. Ολοκληρώνεται η μελέτη για τη χωροθέτηση και διαμόρφωση του χώρου των 66 κατοικιών εντός της Μπιρμπίτας, το Master Plan, που απαιτείται από τη νομοθεσία, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραδοθεί στο Δήμο από τον μελετητή. Μια σειρά αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων “τρέχουν” ήδη στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και ο Δήμος μαζί με το Master Plan των εγκαταστάσεων θα υποβάλλει το φάκελο μέχρι 31/12 /2024 στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να τύχει της χρηματοδότησης για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ο οικισμός στην Μπιρμπίτα.

“Για να έχουν οι Ρομά που διαμένουν τώρα στην Αγία Τριάδα συνθήκες ανθρώπινες, και να αποδοθούν τα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες τους. Έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα, που δεν είχαν γίνει τα τελευταία 35 χρόνια…”,

επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. “Αν δεν είχε περάσει η δική μας πρωτοβουλία τότε, που ευτυχώς πέρασε ελέω απλής αναλογικής, δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων όσοι χειρίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες το ζήτημα που έως τώρα παρέμενε άλυτο.

“Ποιοί έχουν ευθύνη; Όλοι διαχρονικά! Ποιοί δεν έχουν ευθύνη; Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων και οι Ρομά που ζουν σε άθλιες συνθήκες, δεν έχουν ευθύνη! “

Δεν είπαμε ότι είμαστε 100% βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε όμως! Και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο για να βάλουμε τις βάσεις να δοθεί λύση, με συγκεκριμένη διαδικασία. Με δική μας προσέγγιση άνοιξε το ζήτημα”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων όσοι χειρίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες το ζήτημα που έως τώρα παρέμενε άλυτο.

Από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το Δήμο Καλαμάτας για τη μετεγκατάσταση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Φτώχειας, ενώ ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης απαρίθμησε τις άδειεςεγκρίσεις που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που δίνουν το “πράσινο φως” και οδηγούν στην έκδοση ΦΕΚ χωροθέτησης προσωρινής μετεγκατάστασης.

Τι προβλέπει το σχέδιο προσωρινής μετεγκατάστασης

Σύμφωνα με το σχέδιο προσωρινής μετεγκατάστασης, οι 66 οικογένειες των Ρομά θα μετεγκατασταθούν οργανωμένα, σε έναν χώρο που θα τους παρέχει όλες τις υποδομές, ενώ θα συνεπικουρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και από το Παράρτημα Ρομά του Δήμου, με μια σειρά υποστηρικτικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, έως την πλήρη ένταξη όλων των μελών του νοικοκυριού στον αστικό ιστό. Θα υπάρχει Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης, που θα είναι αρμόδια για τον συντονισμό, την εποπτεία, και την επίλυση ζητημάτων που τυχόν προκύπτουν κατά τη λειτουργία του χώρου. Ο Δήμος-μέσω των υπηρεσιών του- θα υποβάλλει ετησίως Έκθεση στον Γ.Γραμματέα Καταπολέμησης Φτώχειας για την πρόοδο των Ατομικών Σχεδίων Ένταξης. Θα υπάρχει Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας και οι ωφελούμενοι θα έχουν πέρα από δικαιώματα και υποχρεώσεις, ενώ θα υπογράφουν και ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Δήμο, με την εγκατάστασή τους στα σπίτια. Οι συνθήκες διαβίωσης επομένως, οι υποδομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες που θα τους παρέχονται δεν θα έχουν καμία σχέση με το κακό προηγούμενο της Μπιρμπίτα, καθώς ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος με στόχο τη σταδιακή πλήρη ένταξή τους στον αστικό ιστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages