Κλείνουν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Κλείνουν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Κλείνουν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Share This
«Λουκέτο»θα βάλουν από την 1η Ιανουαρίου οι 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ρύθμιση για την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού έφθασε στη Βουλή… 15 ημέρες πριν από το τέλος του 2015, σε ένα σχέδιο νόμου που τελικά αποσύρθηκε. Μέχρι αργά χθες το βράδυ γινόταν προσπάθεια να ενταχθεί η ρύθμιση ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, υπόθεση δύσκολη για πολλούς λόγους.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι 28 φορείς διαχείρισης έχουν υπό την εποπτεία τους το 30% των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και απασχολούν περί τα 380 άτομα, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Από την ίδρυσή τους, οι εργαζόμενοι μισθοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από κοινοτικά κονδύλια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (και σε ένα μικρό ποσοστό από το Πράσινο Ταμείο). Ως αποτέλεσμα, η λήξη του ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους συνεπάγεται και τη λήξη όλων των συμβάσεων.
Για την επίλυση του θέματος, το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε με μεγάλη καθυστέρηση μια ρύθμιση σε πολυνομοσχέδιο, το οποίο όμως αποσύρθηκε πριν ψηφιστεί κατόπιν γενικής διαφωνίας της τρόικας. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι τον Νοέμβριο το ΥΠΕΚΑ «πέρασε» σε άλλο νόμο (ν.4342/15, άρθρο 36) ρύθμιση για την παράταση της θητείας των (άμισθων) διοικητικών συμβουλίων των φορέων… αλλά όχι του προσωπικού τους, προφανώς από λάθος. «Είναι ντροπή να φθάνουμε 10 ημέρες πριν από το τέλος του χρόνου και να συζητάμε για τη διάσωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Οι φορείς είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία που λειτουργεί μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης (και επιστημονικός συντονιστής στον φορέα Βόρειας Πίνδου) Μιχάλης Βάκκας.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα για να συμπεριληφθεί η επίμαχη ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης. Ωστόσο, υπήρξαν αντιρρήσεις από τα κόμματα, λόγω του μεγάλου αριθμού «υποψηφίων» τροπολογιών, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βρίσκεται στον αέρα. «Μαζί βρίσκεται στον αέρα και η ολοκλήρωση προγραμμάτων 80 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ» λέει ο κ. Βάκκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages