Στο «κόκκινο» τα καύσιμα – Η τιμή ίσως τα 2 ευρώ το λίτρο το Πάσχα - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Στο «κόκκινο» τα καύσιμα – Η τιμή ίσως τα 2 ευρώ το λίτρο το Πάσχα

Στο «κόκκινο» τα καύσιμα – Η τιμή ίσως τα 2 ευρώ το λίτρο το Πάσχα

Share This

 


Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές των καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες καταγράφεται πτωτική πορεία στο μπρεντ, η διαφορά δεν φαίνεται στην αντλία.

Άνοδο σημειώνει η τιμή των καυσίμων παρά την μείωση στο μπρεντ και ήδη στα πρατήρια το λίτρο έχει ανέβει στα 1,90 ευρώ, ενώ όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, δεν αποκλείεται η τιμή να φτάσει και να ξεπεράσει και τα 2 ευρώ στις αστικές περιοχές.

Όπως ανέφερε στο Open ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου«κάθε χρόνο το Πάσχα από πολύ νωρίς αρχίζει μια ζήτηση υψηλή ειδικά στις βενζίνες και αυτό οδηγεί σε μια αύξηση της τιμής. Σε συνδυασμό με το ότι συνεχίζει και υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες καταγράφεται πτωτική πορεία στο μπρεντ, η διαφορά δεν φαίνεται στην αντλία«Βέβαια, με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 70 λεπτά το λίτρο και τον ΦΠΑ στα 24% κάτω από 1,50 ευρώ δεν θα δούμε εύκολα την τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα όσο και να πάει το πετρέλαιο», σημείωσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε πως κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την τιμή ούτε να την προκαθορίσει καθώς είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν. «Εγώ σας λέω με ασφάλεια πως τα πρατήρια καυσίμων μετά την επιβολή πλαφόν σε πολύ μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 96% σε όλη τη χώρα, δεν κερδοσκοπούν. Η τιμή που πωλούν και το κέρδος που βγάζουν είναι πολύ συγκεκριμένο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τιμή που βγάζανε πριν την έναρξη του πολέμου και πριν ανέβει η τιμή. Τα πρατήρια δεν είναι υπεύθυνα», είπε.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «ενώ το πετρέλαιο μπρεντ είναι στα 80 δολάρια, τα ελληνικά διυλιστήρια πωλούν την αμόλυβδη στο 1,78 ευρώ το λίτρο. Που σημαίνει πως από τις πύλες των διυλιστηρίων δεν θα βγει προϊόν βενζίνης αμόλυβδης κάτω από 1,78. Από κει και πέρα μεσολαβεί η Εταιρεία Εμπορίας, ο μεταφορέας και το πρατήριο. Όλοι εμείς λοιπόν κερδίζουμε στα 10 με 12 λεπτά το λίτρο».

Τέλος, κάνοντας μια πρόβλεψη για το επόμενο 10ήμερο και τις ημέρες του Πάσχα, ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής ανέφερε ότι «αν ξεπεράσει τα 80 δολάρια η τιμή του μπρεντ ασφαλώς και θα δούμε και σε αστικές περιοχές την τιμή της βενζίνης αμόλυβδης πάνω από 2 ευρώ. Γιατί στα νησιά είναι ήδη πάνω από 2 ευρώ και ενδεχομένως να αυξηθεί κι΄άλλο. Είναι πολύ ρευστά τα πράγματα».

Για το ίδιο ζήτημα μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Για τις αυξήσεις στην τιμή το Πάσχα θα ήθελα να ήμασταν προσεκτικοί γιατί δύο παράγοντες παίζουν ρόλο. Η μια είναι οι διεθνείς τιμές και η δεύτερη είναι οι τιμές της Μεσογείου. Αν οι τιμές της Μεσογείου για λόγους που αφορούν την συγκεκριμένη αγορά, δεν ακολουθούν την ίδια ταχύτητα, τότε δεν πέφτει σε μας. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μειωθούν οι τιμές. Η αγορά της Μεσογείου επειδή είχε σημαντική συμμετοχή του ρωσικού πετρελαίου είναι πιο απρόβλεπτη», είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι και θέμα των διυλιστηρίων. «Η Ελλάδα επειδή έχει δύο διυλιστήρια τα οποία είναι εξαιρετικά και εξαγωγικά. Έχει μια αρκετά ανταγωνιστική αγορά σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν κανένα», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages