ΦΩΣ για επενδύσεις 10 Δισ σε θαλάσσια Αιολικα πάρκα ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΦΩΣ για επενδύσεις 10 Δισ σε θαλάσσια Αιολικα πάρκα !

ΦΩΣ για επενδύσεις 10 Δισ σε θαλάσσια Αιολικα πάρκα !

Share This
ΤO «πράσινο φως» για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων της τάξης των 10 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περί τα 5.600 MW σε διάφορα σημεία του ελληνικού θαλάσσιου χώρου έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή και με την οποία ουσιαστικά καταργεί το καθεστώς των δημόσιων διαγωνισμών που είχε θεσμοθετήσει η προκάτοχός του Τίνα Μπιρμπίλη.
Με τη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει καταρχήν ο δρόμος για την άμεση αξιολόγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των 19 επενδυτικών φακέλων που κρατάει στα συρτάρια της εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, αφού στο μεσοδιάστημα το υπουργείο επιχείρησε να οργανώσει την εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης βάσει της οποίας θα ορίζονταν θέσεις για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων και εν συνεχεία θα προκηρύσσονταν διαγωνισμοί για την ανάθεση των έργων σε ιδιωτικές εταιρίες. Το σχέδιο αυτό εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόδοξο, αφού δεν κατέστη δυνατή ούτε καν η καταρχήν συνεννόηση με το Yπουργείο Εθνικής Aμυνας και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε προαναγγείλει η κ. Μπιρμπίλη για διενέργεια των πρώτων διαγωνισμών εντός του 2012.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ως λύση για την απεμπλοκή επενδύσεων που είχαν ήδη σχεδιαστεί. Παράλληλα μέσω της νέας ρύθμισης παρέχει ισχυρά κίνητρα υλοποίησης των απαιτητικών αυτών έργων, αφού ορίζει ως τιμή αγοράς της ενέργειας από το σύστημα τα 108,3 ευρώ ανά MWh, η οποία μπορεί να προσαυξάνεται έως και 30% της τιμής βάσης σε περιπτώσεις έργων με σημαντικές τεχνοοικονομικές ιδιαιτερότητες όπως τα μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη, ο βραχώδης πυθμένας κ.λπ.
Οι επιχειρηματίες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών είναι οι κ. Γ. Περιστέρης, Δ. Κοπελούζος, Α. Καλλιτσάντζης, Κ. Φιλιππίδης, Δ. Καραδήμας, Β. Παναγιωτίδης, Ι. Παντούσης, Σπ. Παπαδημητρίου, Μ. Τζαμούρτα, Α. Φακίδης, Ε. Κοροβέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages