Η ομάδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου αποκτά εργαστήριo - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η ομάδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου αποκτά εργαστήριo

Η ομάδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου αποκτά εργαστήριo

Share This
Ένα πλήρως εξοπλισμένο οργανοληπτικό εργαστήριο θα έχει σε λίγο στη διάθεσή της η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας. Στην αίθουσα με τις καμπίνες των δοκιμαστών, μάς ξενάγησε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ομάδας δρ Βασίλης Δημόπουλος, επ. καθηγητής στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας του ιδρύματος.
-Σε ποια φάση βρίσκεται η ομάδα γευσιγνωσίας;
Έχουμε ξεκινήσει από το Μάιο τη διαδικασία να φτιάξουμε το χώρο που θα στεγάσει την ομάδα μέσα στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Έχει παραχωρηθεί από το ίδρυμα μια αίθουσα 130 τ.μ. στα καινούργια κτήρια, όπου έχουν τοποθετηθεί οι καμπίνες δοκιμών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σε αυτές θα μπαίνουν οι γευσιγνώστες για να κάνουν τις δοκιμές. Έχει γίνει προμήθεια και του απαραίτητου βοηθητικού εξοπλισμού. Μέχρι τώρα το Ίδρυμα έχει δαπανήσει γύρω στις 18.000 ευρώ. Παλεύουμε να εξασφαλίσουμε οικονομική υποστήριξη και από διάφορες άλλες πηγές, δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη, και ως σήμερα μας στηρίζει αποκλειστικά και μόνο το ΤΕΙ. Πρόσφατα, ενέκρινε και το ποσό για τη διαδικασία πιστοποίησης κατά ISO 17025, ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να λειτουργούν τα εργαστήρια που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ελπίζω από τον καινούργιο χρόνο να ξεκινήσουμε και αυτή τη διαδικασία.
Το ΤΕΙ έχει στηρίξει πολύ την προσπάθεια. Έχει διαθέσει τους χώρους του, το προσωπικό του, χρήματα. Και ξέρετε, δεν ήταν εύκολο, αντίθετα πολύ δύσκολο. Γιατί πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό και το να εγκρίνεις δαπάνες του Δημοσίου για κάτι πρωτοποριακό, στην Ελλάδα είναι καμιά φορά δύσκολο. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε να το κάνουμε.
Εν τω μεταξύ, στις 15 Οκτωβρίου έχουμε μια εκδήλωση για το διαγωνισμό μεσσηνιακού ελαιολάδου, που είχαμε κάνει το Μάιο. Συμμετείχαν τυποποιητές, με τυποποιημένο ελαιόλαδο από τις μονάδες τους, και τώρα θα γίνει η απονομή για τη βράβευση των τριών καλύτερων μεσσηνιακών ελαιολάδων της περσινής περιόδου. Στα σχέδιά μας είναι, όταν θα πιστοποιηθεί το εργαστήριο, να δημιουργήσουμε μια παράδοση, να καθιερώσουμε έναν ετήσιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Τώρα βέβαια με την Περιφέρεια, σκεφτόμαστε να το επεκτείνουμε και να το κάνουμε σε επίπεδο Περιφέρειας. Ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages