Λεφτά για τους νέους Αγρότες μετά το 2014... - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Λεφτά για τους νέους Αγρότες μετά το 2014...

Λεφτά για τους νέους Αγρότες μετά το 2014...

Share This
Δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση μια 2η προκήρυξη του μέτρου ''Εγκατάσταση νέων γεωργών'' τόσο λόγω έλλειψης πιστώσεων, όσο και λόγω του ότι η επόμενη Προγραμματική Περίοδος ξεκινά το 2014, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Όπως υπενθυμίζει ο υπουργός, η συνολική δημόσια δαπάνη του μέτρου 112 ''Εγκατάσταση νέων γεωργών'' του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 ανέρχεται σε 185 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αρκούν για να καλύψουν ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου και τις πληρωμές της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου μέχρι το 2015.
Ο κ. Σκανδαλίδης υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι μέσω της τελευταίας προκήρυξης του συγκεκριμένου μέτρου το 2009 εγκρίθηκαν 8.200 περίπου δικαιούχοι νέοι γεωργοί (το σύνολο των αιτούντων που συγκέντρωναν τις απαραίτητες προϋποθέσεις) δεσμεύοντας πόρους ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, με αύξηση του αρχικού ποσού της προκήρυξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ κατά 55 εκατομμύρια ευρώ.
Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν υποβάλλει οι ανεξάρτητοι βουλευτές του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός με την οποία ζητούσαν να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ''Εγκατάστασης Νέων Αγροτών'' προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας και να σταματήσει η συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας.
Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι ''ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός σχεδόν στο σύνολό του, αποτελείται από άτομα μεγάλης ηλικίας, οι δε κτηνοτροφικές μονάδες συνεχώς μειώνονται και την ίδια ώρα λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από κατοίκους αστικών κέντρων να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages