Μειώνονται οι τιμές αγοράς ενέργειας στα φωτοβολταϊκά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μειώνονται οι τιμές αγοράς ενέργειας στα φωτοβολταϊκά

Μειώνονται οι τιμές αγοράς ενέργειας στα φωτοβολταϊκά

Share This
Από το 2015 και μετά η τιμή αγοράς, σύμφωνα με την απόφαση, θα συνδεθεί με την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ)
Σταδιακή μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, από 5% έως και 22%, με ορίζοντα το 2019, αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι νέες τιμές ισχύουν από 1ης Φεβρουαρίου και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορούν τις νέες μονάδες που θα μπαίνουν στο σύστημα και όχι τις ήδη λειτουργούσες και όσες έχουν «κλειδώσει» τις τιμές πώλησης της ενέργειας έχοντας υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας.
Οι μειώσεις ξεκινούν από 5% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και 12,5% για τις λοιπές εγκαταστάσεις, και κλιμακώνονται σε βάθος χρόνου έως 22%. Σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε ήδη σταδιακή μείωση των τιμών, η οποία με το νέο καθεστώς επιταχύνεται, καθώς γίνεται ανά εξάμηνο και όχι ετήσια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και συνεχίζει έως το έτος 2019.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η μείωση της τιμής συνυπολογίζει αφενός τη σημαντική μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών, αφετέρου την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που δυσχεραίνει την επενδυτική δραστηριότητα.
Από το 2015 και μετά η τιμή αγοράς, σύμφωνα με την απόφαση, θα συνδεθεί με την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή την τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά και θα είναι, για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 100 κιλοβάτ και όσα εγκαθίστανται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, 40% υψηλότερη από τη χονδρική τιμή του προηγούμενου έτους και για τις λοιπές εγκαταστάσεις, άνω των 100 κιλοβάτ, 30% υψηλότερη.
Οι μειώσεις των τιμών γίνονται ύστερα από διαβούλευση και θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού του Διαχειριστή του Συστήματος, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας, το οποίο εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση έρχεται συμπληρωματικά στις ακόλουθες ρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει ήδη το υπουργείο για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού μηχανισμού:
– επιβολή έκτακτου τέλους 2 ευρώ/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή,
– διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκατ. τόνων κατά το έτος 2012,
– μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages