Εθαψαν τον αμίαντο στην Μεγαλόπολη; - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εθαψαν τον αμίαντο στην Μεγαλόπολη;

Εθαψαν τον αμίαντο στην Μεγαλόπολη;

Share This
Η ποσότητα αρχικά του αμιαντοτσιμέντου αποθηκεύτηκε προσωρινά στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Για τον λόγο αυτό η ΔΕΗ έλαβε στις 27/10/2008 μία από­φαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με αριθμό πρωτοκόλλου 158734/09.09.2006. Η απόφαση αυτή έδινε την άδεια στους υπευθύνους της ΔΕΗ να αποθηκεύσουν προσωρινά μία ποσότητα αμιαντοτσιμέντου που άγγιζε τους 6.οοο τόνους. Το χρονικό διάστημα ωστόσο δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τον έναν χρόνο σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, και αυτό «εξαιτίας του αυξημένου κινδύ­νου που ενέχει η μακροχρόνια υπαίθρια αποθήκευση αποβλήτων αμιαντοτσιμέντου για το περιβάλλον». Η προσωρινή αποθήκευση έγινε εντός του γηπέδου του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, σε μια απόσταση που δεν ξεπερνούσε τα 500 μέτρα από τους χώρους στάθμευσης του προσωπικού. Άξιο αναφοράς είναι πως η ΔΕΗ προ­κήρυξε νέο διαγωνισμό δύο μέρες πριν πάρει την έγκριση, στις 25/10/2008.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την «Αποκομιδή και διάθεση αποβλήτων αμιαντοτσιμέντου από τις εργασίες αναβάθμισης του πύργου ψύξης της Μονάδας III του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α». Με λίγα λόγια, η ΔΕΗ προχωρούσε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να απομα­κρυνθεί από την περιοχή η ποσότητα του αμίαντου σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν να πράττει. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε αρχικά σε 700.000 ευρώ. Στη συνέχεια όμως τροποποι­ήθηκε, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 1.540.000 ευρώ. Ο ανάδοχος όφειλε να μεταφέρει τις ποσότητες του αμίαντου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Η μεταφορά έπρεπε να γίνει σύμφωνα με όσα όριζε η σχετική νομοθε­σία, τόσο κατά τη διάρκεια της συλλογής και μεταφόρτωσης του αμιαντοτσι­μέντου όσο και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Η σχετική προκήρυξη όριζε επίσης αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Όπως όριζαν οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, σε καμία περίπτωση δεν θαέπρεπε να ξεπεράσει το χρονικό διά­στημα της απομάκρυνσης του αμίαντου τις καταληκτικές ημερομηνίες της προ­σωρινής άδειας.
Γερμανική υπηρεσία διαπιστώνει αλλοιώσεις
Μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2009 δεν είχε γίνει το παραμικρό. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν είχε επικυρωθεί και καμία ποσότητα αμίαντου δεν είχε μεταφερθεί. Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου 2009 ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Η ΔΕΗ ανέ­θεσε σε εταιρία την «ανασυσκευασία και σήμανση κατάUN αποβλήτων αμιαντο­τσιμέντου από τις εργασίες αναβάθμισης του πύργου ψύξης της Μονάδας III του ΑΗΣ Μεγαλόπολης». Λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου 2009 είχε πραγματοποιηθεί μεταφορά μικρής ποσότητας αμιαντοτσιμέντου. Ένα φορ­τηγό εμφανίστηκε να μεταφέρει μικρή ποσότητα αμιάντου προς άγνωστη όμως κατεύθυνση.
Η κίνηση αυτή κίνησε τις υπο­ψίες των μελών της ΜΚΟ με την ονομασία Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης. Αμέσως επικοινώνησαν γραπτώς με όλες τις αρμόδιες αρχές: ΔΕΗ, ΥΠΕΧΩΔΕ, υπ. Μεταφορών και τις γερμανικές αρχές. Οι απαντήσεις τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και των γερμανικώναρχών εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Το υπουργείο διαπίστωσε παραβάσεις στον τρόπο μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου. Την ίδια ώρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπορευματικών Μεταφορών της Γερμανίας, σε έλεγχο που πραγ­ματοποίησε στις 29/07/2009 στο συγκεκριμένο φορτηγό, διαπίστωσε αλλοιώσεις, ανακριβή συνοδευτικά έγγραφα και νομικές παραβάσεις.
«Ελκυστήρας με το ρυμουλκούμενο πέρασαν τα σύνορα προς τη Γερμανία στις 27/07/2009. Κατά του οδηγού και του αποστολέα επικίνδυνων εμπορευμά­των συντάχθηκε έκθεση επιθεώρησης, η οποία αναφέρει τη συνοδεία του φορ­τίου με ανακριβή συνοδευτικά έγγραφα. Διαπιστώθηκαν επίσης νομικές παρα­βιάσεις του οδηγού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση της γερμανικής υπηρεσίας.
Καταγγελίες ότιτον έθαψαν στην περιοχή
Τα μέλη της κίνησης αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες απο­μάκρυνσης. Από τις 22 Ιουλίου 2009 και μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2010 παρακο­λούθησαν συστηματικά τις διαδικασίες απομάκρυνσης του αμιαντοτσιμέντου. Όσα καταγγέλλουν χρήζουν σοβαρό­τατης και εμπεριστατωμένης έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές. Σύμφωναμε τις καταγγελίες, ποσότητα αμίαντου, θάφτηκε εντός του χώρου της ΔΕΗ, σε μια απόσταση που δεν ξεπερνούσε τα 1.300 μέτρα από τον χώρο προσωρινής αποθήκευσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών, η ταφή της ποσότητας του αμίαντου μαζί με τις ποσότητες υγρής τέφρας φέρεται να έγινε στο εξαντλημένο ορυχείο της Θωκνίας. Σε περίπτωση που οι καταγγελίες ευσταθούν, τότε εγείρε­ται σοβαρότατο περιβαλλοντικό ζήτημα για την περιοχή, καθώς επίσης και για τη δημόσια υγεία.
Στις 17 Ιανουαρίου 2010 οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης ενημερώθηκαν από τον έντυπο Τύπο για την ολοκλήρωση της μεταφοράς 4.400 τόνων αμίαντου από τη Μεγαλόπολη, τέσσερις μήνες μετά τη λήξη αδειοδότησης της προσωρινής απο­θήκευσης αμιάντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages