Ωσεί παρών στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Ωσεί παρών στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς

Ωσεί παρών στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς

Share This
Ωσεί παρών στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει υποχρεωθεί από τους θεράποντες ιατρούς, κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, να βρίσκεται στο σπίτι του στην Κηφισιά. Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Αττικό». Η πρωθυπουργική κατοικία αναμένεται να μετατραπεί κατά τις προσεχείς ημέρες σε «μίνι Μαξίμου», με ένα ειδικό «στρατηγείο» να στήνεται για τις ανάγκες της διαρκούς επικοινωνίας του Α. Σαμαρά με την ελληνική αντιπροσωπεία.
Η δυσμενής εξέλιξη έχει προκαλέσει εντονότατη δυσαρέσκεια στον κ. Σαμαρά, στενός συνεργάτης του οποίου, ενώ ακόμη οι γιατροί άφηναν ανοιχτό παράθυρο για μετάβασή του στις Βρυξέλλες, περιέγραφε με ανάγλυφο τρόπο στο newpost.gr, την ψυχολογική κατάσταση του πρωθυπουργού: «Νιώθει σαν θηρίο μέσα στο κλουβί».
Ωστόσο, ο κύβος ερρίφθη και πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται κατά μείζονα λόγο στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας για την «επίσημη πρώτη» της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μεταξύ των στενών επιτελών – Κεδίκογλου, Μπούρα, Λαζαρίδη- στο Μαξίμου και εν συνεχεία υπό τον Α. Σαμαρά στο Αττικό νοσοκομείο, όπου προετοιμάστηκε η ελληνική ατζέντα και ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας –τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Ζανιά, Χατζηδάκη και Σταϊκούρα.
Οι κεντρικοί άξονες της διαπραγμάτευσης περιγράφονται στο εννεασέλιδο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, που δημοσιοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό αναλύονται όλα τα σημεία που θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί η ελληνική πλευρά, δεδομένης πάντα και τη σκληρής στάσης που επιμένει να τηρεί το Βερολίνο.
Χωρίς να ανεβάζουν τον πήχη, από το Μαξίμου ευελπιστούν να διασφαλίσουν κάποιου είδους δέσμευση των εταίρων για μερικά από τα κοινωνικού χαρακτήρα σημεία που αναφέρονται στην προγραμματική συμφωνία.
Πέραν της επιμήκυνσης εφαρμογής του προγράμματος που είναι ίσως ό,τι πιο βέβαιο μπορεί να θεωρήσει ότι έχει η ελληνική πλευρά, από το Μαξίμου θεωρούν ότι είναι πιθανό να πετύχουν ακόμη δύο πράγματα:
Πρώτον, την αποκατάσταση των αδικιών, αρχής γενομένης από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Δεύτερον τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο οποίος, δεδομένης της ελληνικής πραγματικότητας αναμένεται να κινητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα γρανάζια της ελληνικής οικονομίας.
Δυσεπίλυτο πρόβλημα πάντως δείχνει να αποτελεί και το ζήτημα του ορισμού του κ. Ράπανου ως νέου υπουργού Οικονομικών. Η ορκομωσία του νέου υπουργού αναβλήθηκε εκ νέου, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του.
Παρ' ότι φαίνεται ότι αναφορικά με την υπουργοποίησή του, ενυπάρχει και πολιτικό θέμα, ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει είναι χρόνιο και μπορεί να το διαχειριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages