Ξεκίνησε δοκιμαστικά και επιφυλακτικά, αλλά το «πείραμα» αποδίδει στην διαχείριση απορριμμάτων της Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ξεκίνησε δοκιμαστικά και επιφυλακτικά, αλλά το «πείραμα» αποδίδει στην διαχείριση απορριμμάτων της Καλαμάτας

Ξεκίνησε δοκιμαστικά και επιφυλακτικά, αλλά το «πείραμα» αποδίδει στην διαχείριση απορριμμάτων της Καλαμάτας

Share This
Του ΘΑΝΑΣΗ
ΚΟΥΚΟΒΙΣΤΑ
Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ είναι από τις πόλεις που μειονεκτούν στην διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς μετά το κλείσιμο του ΧΑΔΑ στην Μαραθόλακκα, στερείται τελικού χώρου διάθεσης τους. Εκτός της απαράδεκτης κατάστασης περιβαλλοντικά που είχε δημιουργηθεί, το κλείσιμο των ΧΑΔΑ αποτελεί και υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ, με τον φόβο μάλιστα επιβολής τσουχτερών προστίμων.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, ώστε να έχει σβηστεί από την μνήμη μας η εικόνα των πλημμυρισμένων από σκουπίδια δρόμων της Καλαμάτας. Σήμερα, πέρα από κάθε αμφιβολία, η εικόνα αυτή έχει ξεθωριάσει, όχι όμως χωρίς προβλήματα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα απορρίμματα να μεταφέρονται και να θάβονται εντός του Νομού Μεσσηνίας, χωρίς όμως να υπάρχει πιστοποιημένος ΧΥΤΑ στην Μεσσηνία, γιατί για ΧΑΔΑ δεν γίνεται πλέον λόγος στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Έτσι, η επιλογή μεταφοράς των σκουπιδιών ήταν μονόδρομος, με όλα τα παρελκόμενα και το μεγάλο δίλημμα: ή γεμίζει η πόλη σκουπίδια ή η δημοτική αρχή κινείται στα όρια της νομιμότητας, με τον κίνδυνο να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ενώ, από την άλλη, αναδύθηκε αυτό που πολλοί ονόμασαν «μαφία των σκουπιδιών», καθώς οι μεταφορείς πλούτιζαν και όχι μόνον έθαβαν τα απορρίμματα τήδε κακείσε, αλλά σήμερα βρίσκονται και υπόδικοι.
ΕΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων περισυλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, η δημοτική αρχή υπέγραψε μια προγραμματική σύμβαση υλοποίησης ενός «ερευνητικού προγράμματος για την αξιολόγηση- βελτιστοποίηση της λειτουργίας κινητής μονάδας επεξεργασίας Ανάμεικτων Στερεών Αποβλήτων, με στόχο την ανάκτηση- αξιοποίηση όλων των παραγομένων προϊόντων (Κομπόστ- ανακυκλώσιμα κλπ). Συμβαλλόμενα μέρη είναι ο Δήμος Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η εταιρεία Περιβαλλοντική Συνεταιριστική Επιχείρηση.
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση γίνονται οι εξής εργασίες επεξεργασίας ΑΣΑ:
● Τεμαχισμός και διαχωρισμός των απορριμμάτων σε οργανικά και λοιπά.
● Χειροδιαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και τοποθέτησή τους σε κλωβούς κατά είδος (γυαλί, χαρτί, πλαστικό κλπ).
● Επεξεργασία- ραφινάρισμα οργανικού κλάσματος διαλογής (κομπόστ).
● Διάθεση των ανακυκλώσιμων υπολειμμάτων σε αδειοδοτημένες μονάδες ή εταιρείες, εκτός του κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ (όπως η παλιά Μαραθόλακκα) ή ανενεργά λατομεία.
● Τα τελικά υπόλοιπα η εταιρεία τα συσκευάζει σε σάκους και έχει την υποχρέωση να τα μεταφέρει σε πιστοποιημένους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages