Παρέμβαση Μ. Μάκαρη μαζί με 11 άλλους νέους αυτοδιοικητικούς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Παρέμβαση Μ. Μάκαρη μαζί με 11 άλλους νέους αυτοδιοικητικούς

Παρέμβαση Μ. Μάκαρη μαζί με 11 άλλους νέους αυτοδιοικητικούς

Share This
Συνυπογράφει κείμενο για μια πιο ι­σχυ­ρή και πιο α­πο­τε­λε­σμα­τι­κή Το­πι­κή Αυ­το­δι­οί­κη­ση
Κείμενο – παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά συνυπογράφουν12 νέοι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί για την επόμενη μέρα που οραματίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.Συγκεκριμένα στο κείμενό τους αναφέρουν:
«Η ερ­χό­με­νη αυ­το­δι­οι­κη­τι­κή πε­ρί­ο­δος, που θα έ­χει για πρώ­τη φο­ρά πεν­τα­ε­τή διά­ρκεια, θα πρέ­πει να α­πο­τε­λέ­σει για τους Ο­ΤΑ το ε­φαλ­τή­ριο για δη­μι­ουρ­γί­α, με­ταρ­ρυθ­μί­σεις και κυ­ρί­ως να προ­σφέ­ρει ό­ρα­μα και προ­ο­πτι­κή στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες, προ­βάλ­λον­τας και α­να­δει­κνύ­ον­τας τα συγ­κρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του κά­θε δή­μου. Η ορ­θή οι­κο­νο­μι­κή δι­α­χεί­ρι­ση α­πο­τε­λεί τη βά­ση για την ο­μα­λή λει­τουρ­γί­α ε­νός σύγ­χρο­νου αυ­το­δι­οι­κη­τι­κού ορ­γα­νι­σμού, α­φού ε­ξαι­τί­ας της πο­λυ­πλο­κό­τη­τας και της δο­μής, η δι­α­φά­νεια κα­θί­στα­ται ση­μαν­τι­κό­τε­ρη α­πό πο­τέ.
Θα πρέ­πει να ξε­πε­ρα­στεί το αυ­το­δι­οι­κη­τι­κό μον­τέ­λο πε­ρα­σμέ­νων ε­τών, που στή­ρι­ζε την χρη­μα­το­δό­τη­ση του δή­μου ή της πε­ρι­φέ­ρειας, κα­θα­ρά α­πό το κεν­τρι­κό κρά­τος. Α­πό τη μί­α η αι­σθη­τή μεί­ω­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης και α­πό την άλ­λη, οι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί που βγαί­νουν ε­κτός της αρ­χι­κής τους κα­τάρ­τι­σης, δη­μι­ουρ­γεί την α­νάγ­κη να πε­ρά­σουν οι Ο­ΤΑ σε α­κό­μη με­γα­λύ­τε­ρη δι­εκ­δί­κη­ση πό­ρων α­πό ευ­ρω­πα­ϊ­κά κον­δύ­λια, ό­πως το Ε­ΣΠΑ, για τη δη­μι­ουρ­γί­α έρ­γων υ­πο­δο­μής σε κά­θε πό­λη και νη­σί, χω­ρίς να χρει­ά­ζον­ται τα χρή­μα­τα για μια πλα­τεί­α ή μια α­νά­πλα­ση μιας γει­το­νιάς, να δα­πα­νών­ται α­πό τα χρή­μα­τα των δη­μο­τών ή α­πό τα δη­μο­τι­κά τέ­λη.
Το σω­στό και έ­ξυ­πνο m­a­n­a­g­e­m­e­n­t ­α­πό τις δη­μο­τι­κές και πε­ρι­φε­ρεια­κές αρ­χές, α­πο­τε­λεί τον ση­μαν­τι­κό­τε­ρο ό­ρο για την ε­πό­με­νη πεν­τα­ε­τί­α προ­κει­μέ­νου η αυ­το­δι­οί­κη­ση να μην ε­πη­ρε­α­στεί α­κό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο α­πό την α­δυ­να­μί­α του κεν­τρι­κού κρά­τους να την χρη­μα­το­δο­τή­σει.
Σε κά­θε το­πι­κή κοι­νω­νί­α, η Το­πι­κή Αυ­το­δι­οί­κη­ση εί­ναι αυ­τή που στέ­κε­ται α­ρω­γός δί­πλα στον πο­λί­τη, σε αν­τί­θε­ση με το α­πρό­σω­πο κεν­τρι­κό κρά­τος, κα­τα­λα­βαί­νει τις α­νάγ­κες του και προ­σπα­θεί να τις ε­πι­λύ­σει, α­φού α­σχο­λεί­ται με την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα. Η παι­δεί­α, ο πο­λι­τι­σμός, η πρω­το­βάθ­μια υ­γεί­α, η ύ­δρευ­ση και η α­πο­χέ­τευ­ση ό­που αυ­τή υ­πάρ­χει, οι με­τα­φο­ρές, το ο­δι­κό δί­κτυ­ο, οι α­στι­κές α­να­πλά­σεις, το σχέ­διο πό­λης, η κα­θα­ρι­ό­τη­τα και πολ­λά άλ­λα, α­πο­τε­λούν εν­δει­κτι­κά τους το­μείς που η Το­πι­κή Αυ­το­δι­οί­κη­ση ο­φεί­λει να στέ­κε­ται δί­πλα στον πο­λί­τη. Και ε­πει­δή έ­νας δή­μος ή μια Πε­ρι­φέ­ρεια α­πο­τε­λεί έ­ναν Ορ­γα­νι­σμό με έ­ξο­δα και α­νάγ­κες, θα πρέ­πει να α­να­ζη­τη­θούν έ­σο­δα για να μην εί­ναι ζη­μι­ο­γό­νος. Νέ­ες πη­γές χρη­μα­το­δό­τη­σης, κα­θώς και στή­ρι­ξη της το­πι­κής ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας με κί­νη­τρα, που θα φέ­ρει μα­κρο­χρό­νια, έ­σο­δα για το δή­μο, αλ­λά και νέ­ες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας για τους κα­τοί­κους.
Ση­μαν­τι­κό σκέ­λος για την ε­πο­μέ­νη πεν­τα­ε­τί­α θα α­πο­τε­λέ­σει και η ά­σκη­ση κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής, με τα κοι­νω­νι­κά παν­το­πω­λεί­α, ι­α­τρεί­α, φαρ­μα­κεί­α, τα ΚΕΠ υ­γεί­ας, κα­θώς και την μεί­ω­ση ή ο­λι­κή α­παλ­λα­γή των δη­μο­τι­κών τε­λών, σε ευ­πα­θείς κοι­νω­νι­κές ο­μά­δες. Για πό­λεις προ­σβά­σι­μες στα Α­ΜΕ­Α και σε μη­τέ­ρες με κα­ρο­τσά­κια, με πε­ζο­δρό­μια και πάρ­κα πρα­σί­νου, με λι­γό­τε­ρο τσι­μέν­το και πε­ρισ­σό­τε­ρα δέν­τρα.
Α­να­βαθ­μι­σμέ­νος θα εί­ναι ο ρό­λος της Το­πι­κής Αυ­το­δι­οί­κη­σης ό­ταν θα δι­εκ­δι­κή­σει α­κό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρες αρ­μο­δι­ό­τη­τες α­πό το κεν­τρι­κό κρά­τος και θα τις συν­δυά­σει με ταυ­τό­χρο­νη εισ­ρο­ή ε­πι­πλέ­ον πό­ρων α­πό αυ­τές. Νέ­ες αρ­μο­δι­ό­τη­τες και νέ­α έ­σο­δα, πρέ­πει να πά­νε μα­ζί. Δι­εκ­δι­κη­τι­κός ο ρό­λος της, αλ­λά και α­να­πτυ­ξια­κός για την ε­πό­με­νη η­μέ­ρα, μα­κριά α­πό σκο­πι­μό­τη­τες συμ­φε­ρόν­των. Η α­παγ­κί­στρω­ση α­πό τα κόμ­μα­τα και ο α­πο­γα­λα­κτι­σμός της θα α­πο­τε­λέ­σει έ­να με­γά­λο βή­μα για τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες, προ­κει­μέ­νου να πε­ρά­σουν πιο ε­νω­τι­κά στο αύ­ριο. Η κι­νη­το­ποί­η­ση των νέ­ων αν­θρώ­πων και η α­ξι­ο­ποί­η­σή τους σε κά­θε δή­μο ή πε­ρι­φέ­ρεια, θα φέ­ρει φρέ­σκες και και­νο­τό­μες ι­δέ­ες για πιο έ­ξυ­πνες και πρά­σι­νες πό­λεις και θα μπο­ρέ­σει να φέ­ρει την ελ­πί­δα και την προ­ο­πτι­κή στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες ό­τι κά­τι κα­λύ­τε­ρο γί­νε­ται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages