Τιμώντας τη συμβολή των Αλαγονίων πολεμιστών στην Επανάσταση του 1821 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τιμώντας τη συμβολή των Αλαγονίων πολεμιστών στην Επανάσταση του 1821

Τιμώντας τη συμβολή των Αλαγονίων πολεμιστών στην Επανάσταση του 1821

Share This
Οι Τοπικές Κοινότητες και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών της ευρύτερης περιοχής της Αλαγονίας του Βορειοδυτικού Ταυγέτου (Αλαγονίας,Αρτεμισίας,Καρβελίου,Λαδά,Νέδουσας,Πηγών) υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκδήλωση Τιμής προς τους πρόγονούς τους Αγωνιστές για την Εθνική επέτειο της Επαναστάσεως του 1821 η οποία και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στην Ιερά Μονή Μαρδακίου Νεδούσης.
Θα τελεστεί Όρθρος,Θεία Λειτουργία και Δοξολογία. Ακολούθως θα γίνει άναμμα φλόγας, ομιλία για την συμβολή των Αγωνιστών και της περιοχής στον Αγώνα του 1821, κατάθεση στεφάνων και παραδοσιακοί χοροί …..
Το Μαρδάκι δεν πατήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και γι’ αυτό απόκτησε ακμή, δύναμη και πλούτο και στα χρόνια της δουλείας και της Επαναστάσεως του 1821 προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Έθνος , γιατί, χρησιμοποιήθηκε σαν ασφαλές και μόνιμο ορμητήριο κατά των τυράννων , σαν αποθήκη παντός είδους εφοδίων για τον αγώνα και σαν καταφύγιο των γυναικοπαίδων και ασθενών κατά τις φοβερές επιδρομές των Τούρκων και ιδιαίτερα του Ιμπραήμ.Η Φιλική Εταιρεία φαίνεται ότι είχε ισχυρή βάση στο Μαρδάκι , γιατί σε αυτό κάνανε της συναντήσεις και της συσκέψεις τους με ασφάλεια οι οπλαρχηγοί του αγώνα. Έτσι και στις 18 Μαρτίου του 1821 συναντήθηκαν εκεί οι τοπικοί αρχηγοί Νικηταράς, Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς, Κεφάλας και άλλοι με πλήθος καπεταναίων και οπλοφόρων από τα γειτονικά πισίνα χωριά και τα σαμπάζικα. Από εκεί, αφού συνεννοήθηκαν με τον Πετρόμπεη και τον Κολοκοτρώνη, κατέβηκαν και πολιόρκησαν την Καλαμάτα, που την κατέλαβαν στις 23 Μαρτίου 1821.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages