ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Share This
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κατά τη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου 2015, αποφάσισε ομόφωνα οι Δικηγόροι Καλαμάτας να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, 
σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, την έλλειψη μηχανοργάνωσης στα δικαστήρια της πόλης και ζητά την κατάργηση των υψηλών παραβόλων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στην δικαιοσύνη.
1. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Στο Πρωτοδικείο Καλαµάτας υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις υπαλλήλων και η σηµερινή δραματική κατάσταση έχει ως εξής:
Με την υπ' αριθµ. 46245/1996 απόφαση του Υπουργείου Δικαοσύνης, η οποία δηµοσιεύθηκε στο 662/1-8-2006 Φ.Ε.Κ (τεύχος δεύτερο) οι οργανικές θέσεις των δηµοσίων υπαλλήλων στο
Πρωτοδικείο Καλαµάτας ορίστηκαν σε είκοσι επτά (27), δακτυλογράφων δύο (2), και επιµελητών σε τρεις (3).
Σήµερα στην πραγµατικότητα υπηρετούν δέκα εννέα (19) υπάλληλοι, ενώ δεν υπάρχει κανένας επιµελητής και δακτυλογράφος.
Στο Πρωτοδικείο Καλαµάτας υπάρχουν έξι (6) κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, δύο (2) δακτυλογράφων και τριών (3) επιµελητών.
Η κίνηση στο Πρωτοδικείο Καλαµάτας είναι µεγάλη. Σύµφωνα µε τις στατιστικές, το Πρωτοδικείο έρχεται τρίτο σε κίνηση στην Πελοπόννησο. Κάθε µήνα υπάρχουν 11 Τριµελή Πλημμελειοδικεία και 12 Μονοµελή Πλημμελειοδικεία, εντός και εκτός έδρας, ένα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ένα Μονοµελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων και ένα Τριµελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Όσον αφορά τις πολιτικές υποθέσεις έχουµε το μήνα δύο Πολυµελή και οκτώ Μονοµελή (Τακτική Διαδικασία, Εκουσία Δικαιοδοσία, Ειδική Διαδικασία) και οι δικαστικοί υπάλληλοι ανταπεξέρχονται µε δυσκολία όχι µόνο στο αντικείµενό τους, αλλά επιφορτίζονται και µε δουλειά άλλων τµηµάτων.
Επίσης έχουµε πολλά ασφαλιστικά μέτρα.
Για τους παραπάνω λόγους, τόσο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, καθώς και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων, είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν οι παραπάνω έξι (6) κενές θέσεις των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, των δύο (2) δακτυλογράφων, καθώς και των τριών (3) θέσεων Δικαστικών Επιμελητών.
Επίσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας υπάρχουν σημαντικά κενά, οι οργανικές θέσεις των γραμματέων είναι δεκαπέντε (15), υπηρετούν δέκα (10) γραμματείς, υπάρχουν τέσσερις (4) κενές οργανικές θέσεις και μία (1) γραμματέας αποσπασμένη στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας.
Αντίστοιχα κενά και προβλήματα παρατηρούνται και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
2. ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν έχει καταστεί ακόμη εν έτει 2015 εφικτή η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της πόλης μας, με αποτέλεσμα η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι να διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων (όπως εδώ και δεκαετίες, πλην όμως με υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων). Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης και τη χώρας γενικότερα και διασύνδεσή τους με τους δικηγορικούς συλλόγους για προφανή εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη.
3. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας απαιτεί την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων και παραβόλων που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους τα τελευταία πέντε χρόνια και εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα:
-      Σταδιακή μείωση ποσοστού 23% του Φ.Π.Α στις δικηγορικές υπηρεσίες με στόχο τη πλήρη κατάργησή του.
-      Κατάργηση των υπέρογκων παραβόλων που καθιστούν απαγορευτική τη προσφυγή των πολιτών τη Δικαιοσύνη.
-    Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages