ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Share This
Καλωσήρθατε στο Business Planet, που αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην Ελλάδα. Από τη Στέγη Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάσση θα ξεναγηθούμε στον συναρπαστικό κόσμο της κυκλικής οικονομίας, έναν κόσμο με τεράστιες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κυκλική οικονομία
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης & Ελέγχου (EMAS) είναι ένα περιβαλλοντικό εργαλείο, που βοηθάει επιχειρήσεις και οργανισμούς να βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά και να αυξήσουν την απόδοσή τους. Παρακολουθεί και βελτιώνει τις διαδικασίες, την αξιοποίηση των υλικών και τη διαχείριση των αποβλήτων. Επίσης, βοηθάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρούνε νέες ευκαιρίες. Από το 2005, τα βραβεία EMASαναδεικνύουν τις καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές στον τομέα της οικο- καινοτομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το νέο Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα στηρίξει την καινοτομία.
Τι είναι αυτό το πρόγραμμα;
 Αλεξία Οικονομοπούλου: «Το πρόγραμμα EMAS είναι ένα εργαλείο ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον, στη διαδικασία παραγωγής. Βοηθάει τον επιχειρηματία να ελαχιστοποιήσει την παραγωγή αποβλήτων, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα υλικά παραγωγής.» Οικο- καινοτομία! Βρήκαμε ένα τέλειο παράδειγμα 230 χιλιόμετρα μακριά, στην Καλαμάτα! Η περιοχή είναι παγκοσμίως γνωστή για την παραγωγή ελαιόλαδου. Εδώ, στη δεκαετία του 70, ο Κλήμης Κλημεντίδης σκέφτηκε να αξιοποιήσει τα θρυμματισμένα κουκούτσια ελιάς ως υλικό στις ασβεστοκάμινους του εργοταξίου του και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιήσει τα υπολείμματα για να παρασκευάσει μπρικέτες για μπάρμπεκιου. Σήμερα, η εγγονή του Δήμητρα, διευθύνει την εταιρεία, μαζί με τη μητέρα και την αδερφή της. Δήμητρα Κοτταρίδη/ γενική διευθύντρια πωλήσεων “Κλήμης” «Είναι ένα οικολογικό κάρβουνο, δεν περιέχει χημικά πρόσθετα, έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη και εκλύει 30% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το ξυροκάρβουνο.» Η διαδικασία τελειοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια και έχει εκτοξεύσει το τζίρο της οικογενειακής επιχείρησης, που απασχολεί 12 εργαζόμενους, 24 ώρες το 24ωρο. «Οι πωλήσεις σε κάρβουνο κατέχουν το 50% του ετήσιου τζίρου μας. Εκτός από τις πωλήσεις στην Ελλάδα, γίνονται εξαγωγές στη Γερμανία και σε λίγες ημέρες θα φύγει το πρώτο κοντέινερ για τον Καναδά.» Η επιτυχία οφείλεται εν μέρη και στη βοήθεια από το πρόγραμμα EMAS, που ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της οικο- καινοτομίας και της οικο- διαχείρισης. «Το EMAS πιστοποίησε αυτό που κάνουμε εδώ και 30 χρόνια, σεβόμενοι το περιβάλλον. Αναγνωριστήκαμε ευρωπαϊκά με τα βραβεία EMAS, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των πελατών μας και αυξήθηκαν οι πωλήσεις μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages