ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Share This
Μπορεί στην Πελοπόννησο η Τέρνα να περιμένει δύο χρόνια για να υπογράψει την σύμβαση για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, φαίνεται όμως ότι πιο γρήγορη διαδικασία θα είναι η αντίστοιχη μονάδα της Ηπείρου, στην οποία μάλιστα, κατά το διαγωνιστικό σκέλος αρχικά είχε έρθει δεύτερη. Η πρόσφατη έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια, ανοίγει το δρόμο για την συμβασιοποίηση της ΣΔΙΤ, στην οποία η εταιρεία βρέθηκε αιφνιδιαστικά ανάδοχος πριν 1,5 μήνα όταν η κοινοπραξία Αρχιρόδον-Ιντρακάτ που είχε αναλάβει το έργο αποφάσισε να αποχωρήσει. Οι δυο εταιρείες δεν προσήλθαν στην πρόσκληση για την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών, με αποτέλεσμα η ΣΔΙΤ των 50 εκ. ευρώ να περάσει στην δεύτερη σε κατάταξη εταιρεία που ήταν η Τέρνα. Την υπογραφή της ΣΜΠΕ που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Πανελλαδικό Συνέδριο των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) στα Γιάννενα ο κ. Βασίλης Λιόγκας επιστημονικός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Η μόνη εκκρεμότητα για να προχωρήσει η υπογραφή της ΣΔΙΤ Ηπείρου που θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους αποβλήτων ετησίως είναι η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία κατά πληροφορίες αναμένεται να γίνει από το Σεπτέμβριο. Μικρή καθυστέρηση ενδέχεται να υπάρξει, στην περίπτωση που η τεχνολογία διαχείρισης μεταξύ του πρώτου (Αρχιρόδον) και του δεύτερου (ΤΕΡΝΑ) αναδόχου είναι διαφορετική. Τότε, αναφέρουν πηγές στο υπουργείο θα χρειαστεί αναθεώρηση περιβαλλοντικών όρων, κάτι όπως που μπορεί να προκαλέσει κάποια καθυστέρηση στο έργο όχι όμως να αλλάξει τις συνθήκες. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, σε περιφερειακό επίπεδο στην διαχείριση των απορριμμάτων έτοιμες είναι οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κρήτης. Από τα 11 συνολικά σχέδια (ΠΕΣΔΑ) που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ, τα 7 έχουν θετική γνωμοδότηση (Κρήτη, Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο) ενώ για τα 4 υπάρχουν παρατηρήσεις και χρειάζεται να εναρμονιστούν με τον εθνικό σχεδιασμό.
Σε αυτά είναι του Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και της Αττικής. Δεν έχουν υποβληθεί οι ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων. Στην τελευταία μάλιστα Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων, οι δύο περιφέρειες βρέθηκαν στο επίκεντρο για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο σχεδιασμό, την στιγμή μάλιστα που τα σκουπίδια δημιουργούν μεγάλους κινδύνους και δυσκολεύουν την διαχείριση. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου παρά τις αντιδράσεις ακόμη και μεγάλων δήμων στην ΣΔΙΤ, πρόσφατη μελέτη του ΦΟΣΔΑ περιγράφει τρία εναλλακτικά σενάρια από τα οποία η ΣΔΙΤ είναι η πιο φθηνή λύση. Μένει η μελέτη να εγκριθεί από τον ΦΟΣΔΑ και να εκπονηθεί το σχέδιο ΠΕΣΔΑ που θα σταλεί προς γνωμοδότηση στο υπουργείο. Μέχρι τότε ο επενδυτής αναμένει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages