ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Share This
Ακριβότερο θα είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με το σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κατά την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2016. Πιο συγκεκριμένα, το τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 2,42%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μεγάλο ποσοστό, η ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, προέρχεται από την άνοδο των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων. Η εκτιμώμενη μεσοσταθμική αύξηση, εξαιτίας και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24% στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωσή του ανέφερε πως η ανοδική τάση του κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το 2015, αποτελεί συνέπεια των συνεχών φορολογικών βαρών άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα αλλά και των συρρικνωμένων τζίρων των καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει 150,96 ευρώ έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, μικρή αύξηση των 3,57 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,42%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική τάση των τιμών των γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα), ενώ οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν οριακή αύξηση (1,52%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του αρνιού (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages