ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Share This
Την ίδια στιγμή που καθυστερούν ή αγνοείται η τύχη των έργων διαχείρισης απορριμμάτων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η Ελλάδα έχει πληρώσει περί τα 40 εκατ. ευρώ πρόστιμο στην Ε.Ε. για τη λειτουργία παράνομων χωματερών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δείτε τον πίνακα στη δεξιά στήλη), αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα κλείσει τις παράνομες χωματερές και θα αποκαταστήσει τους χώρους, στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92. Πρωταθλητής στις παράνομες χωματερές είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου, με 35 χώρους από τους 92. 
Πρόκειται για την περιφέρεια όπου οι δήμαρχοι αντιδρούν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως η σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στον Απρίλιο, τελικά υπήρξε νέα καθυστέρηση, ενώ ο προσωρινός ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) έχει επιλεγεί από τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή προ τριετίας! Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως εσχάτως οι δήμαρχοι που αντιδρούν εξασφάλισαν και τη στήριξη τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι «βγήκαν στο κλαρί» επειδή η κα Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, θέλει να πολιτευτεί με τη ΝΔ. 
Η Ελλάδα δεν πληρώνει πρόστιμο μόνο για τις ενεργές παράνομες χωματερές, έξι από τις οποίες βρίσκονται στην Πελοπόννησο (επισήμως, γιατί ανεπισήμως είναι άγνωστος ο αριθμός), αλλά και για το γεγονός πως δεν έχουν αποκατασταθεί οι χώροι σε όσες έκλεισαν. Γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί; Επειδή ενίοτε οι τοπικοί παράγοντες εξακολουθούν να αδειάζουν σκουπίδια σε δήθεν κλειστούς χώρους, οπότε είναι αδύνατο να προχωρήσει η αποκατάσταση. Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της χώρας βλέπουν πολλά ρέματα να έχουν σκεπαστεί από σκουπίδια, την ίδια στιγμή που οι δημοτικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές, όπως δηλώνουν στελέχη που ασχολούνται με τη διαχείριση απορριμμάτων, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε πού πάνε τα σκουπίδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages