ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Share This
Παρέμβαση στα όσα πρόκειται να… εξελιχθούν με την «Λευκή Νύχτα» στην Καλαμάτα κάνει το Σωματείο Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα με ανακοίνωσή του η οποία και τιτλοφορείται: «"Λευκή" νύχτα για τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, "Μαύρη" για τους εργαζόμενους στο εμπόριο!»
Σε αυτήν αναλυτικά σημειώνεται:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα,
Για  τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι λευκές και κόκκινες νύχτες, δεν «τόνωσαν την αγορά», δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε η εντατικοποίηση που υπάρχει, δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το «λουκέτο». Το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί! Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν απάνθρωπα ωράρια, έχοντας ως ανταμοιβή συνήθως ένα ρεπό και αν, ενώ και η Κυριακή η σταθερή μέρα για ξεκούραση μέσα στην εβδομάδα καταργείται πλήρως νομοθετικά από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όλες αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ που υποκλίνεται η κυβέρνηση και προστίθενται στην ήδη διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα που βιώνουμε. Τα σμπαραλιασμένα ωράρια, οι ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι πετσοκομμένοι μισθοί των 300-400 ευρώ, η απληρωσιά, η ανεργία και η εντατικοποίηση είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό  ότι οι εργαζόμενοι  στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις στο νομό μας έχουν ήδη υποστεί πολλάκις, μειώσεις μισθών και  ατομικές συμβάσεις εργασίας. 
Το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο επιτάσσουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους, μέσα από το όλο και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και το «κλείσιμο» των αυτοαπασχολούμενων. Στήριγμα σε αυτό έχουν φυσικά τη Δημοτική αρχή που κάνει ότι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίσει στους μεγαλέμπορους μαγαζιά ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, ενώ διαθέτει και δημοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει διάφορες φιέστες. Ταυτόχρονα, δεκάδες μικρομαγαζάτορες, δεν άντεχουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας, τη φοροεπιδρομή και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού, με την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Σε άλλους κλάδους όπως στον τουρισμό και επισιτισμό που γνωρίζει χρόνια την “ανάπτυξη” και κάθε χρόνο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου θησαυρίζουν, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα έως και 6 μήνες χωρίς ρεπό με 14 διαφορετικές μορφές ελαστικής απασχόλησης και μισθούς πείνας.
Δεν θα σταματήσει η απληρωσιά, η «απασχολήσιμότητα», η ανεργία, ούτε οι μικροί έμποροι θα σταματήσουν να χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον, αν γενικευτεί η ελαστικοποίηση του ωραρίου με τη δουλειά τις Κυριακές και τις "λευκές" νύχτες. Απεναντίας, με αυτό τον τρόπο, εντείνονται!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
✓    Όχι τζάμπα δουλεία την «Λευκή νύχτα»! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!
✓     Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
✓   Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο 5ημερο 40ωρο!
✓     Άμεση κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages