Νίκη με απώλειες για Μέρκελ, αναβιώνουν οι ακροδεξιοί - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Νίκη με απώλειες για Μέρκελ, αναβιώνουν οι ακροδεξιοί

Νίκη με απώλειες για Μέρκελ, αναβιώνουν οι ακροδεξιοί

Share This
Αποχωρεί από την ηγεσία του SPD ο Σουλτς μετά την ήττα
  
Έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα στις 299 περιφέρειες της χώρας. 
 Ανακοινώθηκαν τα exit polls 

Νίκη με 32,5% για το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), έδειξαν τα exit poll των γερμανικών εκλογών, έχοντας διαφορά 12,5% από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που φαίνεται να συγκεντρώνουν 20%.
Όσο για το ακροδεξιό κόμμα, την Εναλλακτική για τη Γερμανία, όχι μόνο κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο, αλλά και να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξεως του 13,5%, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έδειξε η πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος, που μετέδωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης ARD.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.
Ιστορικό ρεκόρ του ακροδεξιού κόμματος
Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα δεσμεύεται "να αλλάξει τη χώρα".
Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους
«Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους», σύμφωνα με το ARD.
Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση
Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.
Τι δείχνει το exit poll της γερμανικής τηλεόρασης:

CDU-CSU (Χριστιανοδημοκράτες -Χριστιανοκοινωνιστές): 32,5%
SPD (Σοσιαλιστές): 20%
AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 13,5%
FDP (Φιλελεύθεροι): 10,5%
Die Linke (Αριστερά): 9%
Grune (Πράσινοι): 8,5%


Στην τελευταία δημοσκόπηση, που είχε δημοσιευθεί χθες, Σάββατο, στην εφημερίδα Bild, τα δύο χριστιανικά κόμματα συγκέντρωναν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%.
Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος και τη νύχτα εκτιμάται ότι θα γίνει η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων στις Γερμανικές Ομοσπονδιακές Εκλογές του 2017.
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, αυτά κινούνταν έως τις μεσημεριανές ώρες στα επίπεδα της εκλογικής αναμέτρησης του 2013. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε προσέλθει στην κάλπη το 71,5% όσων διέθεταν δικαίωμα ψήφου.
Τι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές
Το γερμανικό εκλογικό σύστημα επιβάλλει τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό δημιουργεί «πονοκέφαλο» στα κομματικά επιτελεία, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Κατά τους ειδικούς, η είσοδος του Φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» στην Μπούντεσταγκ θα μειώσει καταρχάς τις έδρες, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που ήδη βρίσκονται στη Βουλή. Ο λόγος για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), αλλά ενδεχομένως και για τα μικρότερα. Δηλαδή, τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke). Φυσικά οι πιθανοί εφικτοί συνδυασμοί των ενδιαφερομένων δυναμένων να συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αναλυθεί δεόντως στο παρασκήνιο από τα κομματικά επιτελεία.
Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. ‘Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages