Χαρτογράφηση γεωθερμικού δυναμικού - Σημαντική ημερίδα στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Χαρτογράφηση γεωθερμικού δυναμικού - Σημαντική ημερίδα στην Καλαμάτα

Χαρτογράφηση γεωθερμικού δυναμικού - Σημαντική ημερίδα στην Καλαμάτα

Share This
Η εκμετάλλευση του αβαθούς γεωθερμικού δυναμικού της Καλαμάτας ετέθη σήμερα επί τάπητος σε πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, της οποίας οι εργασίες διεξήχθησαν στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στο Διοικητήριο. Ο Δήμος Καλαμάτας - συνδιοργανωτής της ημερίδας - ήδη αξιοποιεί τη γεωθερμία, από λίγο μεγαλύτερα βάθη, σε ένα κτήριο 5.000 τετρ. μέτρων που θα χρησιμοποιεί. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, «την εκμετάλλευση της γεωθερμίας ήδη την εφαρμόζει ο Δήμος Καλαμάτας για τη θέρμανση και το δροσισμό του μετασκευαζόμενου κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο θα αποτελέσει το νέο διοικητικό κέντρο του Δήμου μας, κάτι που θα γίνει σύντομα πραγματικότητα καθώς εξασφαλίσαμε όλα τα κονδύλια για τις εργασίες που απομένουν». Ο κ. Νίκας χαρακτήρισε πολύ δελεαστική την απεξάρτηση από τα καύσιμα και τη θέρμανση - ψύξη των κτηρίων με μικρή δαπάνη, μέσω των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας.
Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών καθώς και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, που διοργάνωσαν την εκδήλωση, για την επιλογή της Καλαμάτας ως περιοχής δοκιμής (test area) εν Ελλάδι για την ανίχνευση του ρηχού γεωθερμικού της δυναμικού. Τούτο γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ThermoMap. Τα συμπεράσματα του προγράμματος θα είναι πολύ χρήσιμα, αφού θα δημοσιοποιηθούν και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να υλοποιήσει επιτυχημένα ένα έργο ψύξης – θέρμανσης με τη χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας. Σημειώνεται πως οι αρμόδιοι του προγράμματος Απόστολος Αρβανίτης και Μαριάνθη Στεφούλη γνωστοποίησαν πως εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο του 2013, θα είναι διαθέσιμα σε ειδική ιστοσελίδα όλα τα αναγκαία στοιχεία σχετικά με την Καλαμάτα, ώστε να είναι δυνατός ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων εκμετάλλευσης αβαθούς γεωθερμικού δυναμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages