ΤΕΛΙΚΑ σύνταξη μόλις 500 ευρώ για 800.000 επαγγελματίες - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΤΕΛΙΚΑ σύνταξη μόλις 500 ευρώ για 800.000 επαγγελματίες

ΤΕΛΙΚΑ σύνταξη μόλις 500 ευρώ για 800.000 επαγγελματίες

Share This
Οι “σειρήνες” ηχούν ήδη για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους. Ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα κληθούν να επιλέξουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν στον ΕΦΚΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό τουλάχιστον 80-85% που θα επιλέξει να δίνει το μικρότερο δυνατό ποσό δηλαδή τα 210 ευρώ τον μήνα (ή 220 ευρώ αν προστεθεί και η εισφορά του ΟΑΕΔ).
Αυτή η επιλογή, κρύβει μια μεγάλη παγίδα ειδικά αν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου: Ο αυτοαπασχολούμενος να υποθηκεύσει το μέλλον του ως συνταξιούχος και να λάβει μια σύνταξη η οποία θα κυμαίνεται από 409 ευρώ καθαρά αν αποχωρήσει με 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει έως τα 732 ευρώ καθαρά ακόμη και αν ασφαλιστεί για 42 χρόνια.
Οι 9 στους 10 αυτοαπασχολούμενους ούτως ή άλλως ήταν αντιμέτωποι με την “παγίδα φτώχειας” καθώς και τα χρόνια που πέρασαν, πλήρωναν στον ΕΦΚΑ μόνο την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά των 186 ευρώ. Αυτό συνέβαινε επειδή τα κέρδη τους διαμορφώνονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω των 8000 ευρώ τον χρόνο. Τώρα, τους δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουν την ασφαλιστική τους εικόνα επιλέγοντας μια από τις υψηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις. Οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν και αναμένεται να παραμείνουν στο ελάχιστο δυνατό ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Το θετικό του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι ότι επιτρέπει την ετήσια αναθεώρηση της απόφασης. Δηλαδή, ο αυτοαπασχολούμενος μπορεί να διαλέξει να πληρώνει μόνο το ελάχιστο ποσό των 210 ευρώ για έναν χρόνο και τον επόμενο χρόνο –εφόσον έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά του- να διαλέξει ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages