ΤΑ εμπόδια στον δρόμο για το... χωριό; Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΤΑ εμπόδια στον δρόμο για το... χωριό; Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

ΤΑ εμπόδια στον δρόμο για το... χωριό; Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

Share This

 


Μόλις 15 ημέρες πριν την Ανάσταση και η πολυπόθητη για πολλούς πασχαλινή έξοδος συνεχίζει να παραμένει στον αέρα, καθώς παρά τη νότα αισιοδοξίας που προσφέρει η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επέκταση των self test, η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα παραμένει κρίσιμη.

Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες, το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο (26.000 ενεργά κρούσματα και 2.800 νέα ημερησίως κατά μέσο όρο), ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος, παρουσιάζει αύξηση. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Συνολικά 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται, με κατά μέσο όρο 250 εισαγωγές ημερησίως, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 824. Μάλιστα, ένας στους τέσσερις που εισάγονται σε ΜΕΘ είναι πια νεότερος των 55 ετών.
Η μέση διάρκεια νοσηλείας υπολογίζεται στις 17 ημέρες όπως είπε και οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων θα παραμείνει υψηλός και την επόμενη εβδομάδα λόγω του αυξημένου αριθμού των ατόμων που είναι διασωλωνωμένοι.
Τα δεδομένα αυτά είναι που έχουν μετατρέψει την απόφαση για τις μετακινήσεις της Μεγάλης Εβδομάδας σε δύσκολο γρίφο για την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αλλά και την κυβέρνηση που θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν και να αποφασίσουν αντίστοιχα για το τι θα ισχύσει το Πάσχα.
Οι ειδικοί θα περιμένουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση εάν μπορούν να δοθεί «ελευθέρας» για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Η εισήγηση, αναμένεται – εκτός απροόπτου – την ερχόμενη Παρασκευή
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι φυσικά το ενδεχόμενο να προκληθεί μεγάλη διασπορά σε περιοχές της επαρχίας, εφόσον επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, και να μπουν στο κόκκινο και σε αναπόφευκτο νέο lockdown σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγαλύτερο, σταδιακό, άνοιγμα της χώρας και επανεκκίνηση της οικονομίας, με επίκεντρο τον τουρισμό ο οποίος κάνει επίσημη έναρξη της φετινής σεζόν τον Μάιο.
«Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα καθυστερήσει για δυο ακόμη εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η αναμενόμενη εκτόνωση του τρίτου κύματος της πανδημίας δε αναμένεται πριν τις γιορτές.
Βασιλακόπουλος : Να επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα
Κάποιοι άλλοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα καθώς και να ανοίξει η εστίαση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε πως σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό.
Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος η θεωρία να μη μετακινηθούμε και να παραμείνουμε στα σπίτια μας τηρώντας αποστάσεις και μέτρα, είναι μόνο θεωρία, καθώς ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown και δεν θα πειθαρχήσει.
Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Ant1, θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Έτσι οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους και να κάνουν Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους και με μεγαλύτερες αποστάσεις, τηρώντας τα αυτονόητα μέτρα και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ατομική ευθύνη.
Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, όσοι μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε θα μαζευτούν σε πλατείες, είτε θα συνωστιστούν μέσα στα διαμερίσματα.
Συμπλήρωσε δε ότι οι μετακινήσεις μπορούν να επιτραπούν χωρίς ρίσκο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και σε όσους έχουν νοσήσει, καθώς έχουν αποκτήσει ανοσία, ενώ για τους υπόλοιπους είναι απαραίτητο το self test.
Να ανοίξει άμεσα η εστίαση
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι κατά την άποψη του θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η εστίαση, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να βγουν έξω με τάξη και σε εξωτερικούς χώρους, αντί να συνωστίζονται άναρχα σε πλατείες και παραλίες.
Παπαευαγγέλλου: «Να μην εφησυχάζουμε»
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3% εξηγώντας ότι είναι «κάτι που το περιμέναμε αφού πλέον γίνονται περισσότερα τεστ στην επικράτεια». Όπως επεσήμανε, ωστόσο, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού παραμένει πάνω από 1% κάτι που επιτάσσει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να μην εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα.
Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, υπογράμμισε. Είναι απαραίτητο να έχουμε συνεχή επαγρύπνηση, είπε και πρόσθεσε πρέπει να φανούμε έξυπνοι και πιο αποτελεσματικοί από το ιό είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε βεβαιότητα σε αύξηση διασποράς, κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία» και κατέληξε λέγοντας ότι η επιτροπή επεξεργάζεται τον κίνδυνο μετάδοσης για κάθε δραστηριότητα, τονίζοντας ότι προηγούνται δραστηριότητες που δεν έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.  tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages