Ερώτηση Χαρίτση για συμψηφισμό των εργοσήμων των αγροτώ - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Ερώτηση Χαρίτση για  συμψηφισμό των εργοσήμων των αγροτώ

Ερώτηση Χαρίτση για συμψηφισμό των εργοσήμων των αγροτώ

Share This
Ερώτηση με θέμα τον συμψηφισμό των εργοσήμων των αγροτών με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών ασφαλισμένων, στη βάση του νομοθετικού πλαισίου του 2016, συνυπογράφει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Η ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, αναδεικνύει το ζήτημα που έχει προκύψει με περιπτώσεις αγροτών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν προωθηθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), ενώ εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία εκκαθάρισης.
Όπως επισημαίνουν οι 44 συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “μεγάλος αριθμός αγροτών έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές μέσω του εργοσήμου” βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας (2010), και αναμένεται “να βρεθούν με πιστωτικό υπόλοιπο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκκαθάρισης”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, εάν διαπιστώνεται πιστωτικό υπόλοιπο αυτό καταβάλλεται αυτόματα προς τους αγρότες έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, από το έτος εκκαθάρισης. “Η επιστροφή θα γίνει ακόμα και εάν υπάρχει οφειλή του ασφαλισμένου για οποιαδήποτε αιτία προς τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ  ή τους λοιπούς φορείς για τους οποίους συνεισπράττει ο ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές (ΕΤΕΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) ή ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών”, επισημαίνουν οι βουλευτές, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι “δεν θα πρέπει να βεβαιωθούν οφειλές στο ΚΕΑΟ πριν την ολοκλήρωση της εκκαθαριστικής διαδικασίας”.
Στην ερώτηση ζητούν να μάθουν από τον αρμόδιο υπουργό εάν “υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν προωθηθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ ενώ εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία εκκαθάρισης”, αλλά και “σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή η διαδικασία”.
Τέλος, ζητούν να μάθουν “σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages