Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: “Χωρίς ανάσα μια, φτάνει πια.. Δούλοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε” - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: “Χωρίς ανάσα μια, φτάνει πια.. Δούλοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε”

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: “Χωρίς ανάσα μια, φτάνει πια.. Δούλοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε”

Share This

 


Ο Σύλλογος εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για την Τροπολογία που αφορά στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναφέρει:

“Δύο περίπου μήνες μετά το νομοσχέδιο που ενσωμάτωσε όλη την επίθεση των τελευταίων ετών και όλων των κυβερνήσεων απέναντι στην Κυριακή αργία και στην παράταση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, ήρθε εχθές  νέο φιρμάνι από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μορφή υπουργικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη στήριξη των συγγενών του εγκλήματος στα Τέμπη.

Διαβάζουμε: «Το ωράριο λειτουργίας μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, μέχρι και τις 6:00 της επόμενης ημέρας..»

Δηλαδή σε περιόδους που το «καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό», ανάλογα πως το κρίνει ο κάθε Δήμαρχος, μπορεί να παίρνει απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα, με τους ίδιους γελοίους μισθούς, ξεχαρβαλώνοντας τελείως κάθε οργάνωση στη ζωή των εμποροϋπαλλήλων, με την εντατικοποίηση της εργασίας συνεχώς θα μεγαλώνει. Το λιώσιμο των εργαζομένων πίσω από τα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στις αποθήκες, στην ορθοστασία εξαρτάται από την απόφαση ενός Δημάρχου. Με το πρόσχημα των εμπορικών κάτεργων με τους φανταχτερούς-χρωματιστούς τίτλους των λευκών-μαύρων-μπλε ημερών και νυχτών, των διαφόρων bazaars,  οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα για εργασία που το μόνο που θα τους λείπει θα είναι η σιδερόμπαλα στα πόδια.

Η επίθεση στην Κυριακή αργία και στον εργάσιμο χρόνο των εμποροϋπαλλήλων δυναμώνει την ένταση της εκμετάλλευσης ιδιαίτερα σε έναν κλάδο που πρωτοπορεί στην ελαστική εργασία, στα σπαστά ωράρια, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην κακοπληρωμένη εργασία. Μπροστά στις εορταστικές περιόδους οι εργαζόμενοι στο εμπόριο «χάνουν» κυριολεκτικά το σπίτι τους.

Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις κάθε χρώματος εφεύρισκαν όρους και προϋποθέσεις για να απελευθερώσουν την Κυριακάτικη εργασία, να παρατείνουν τον εργάσιμο χρόνο. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή πραγματικότητα  που φυσικά την ξεχνάνε όταν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας βρίσκονται κατά εκατομμύρια στο δρόμο για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, μιλούσαν για απελευθέρωση της Κυριακής σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και στις Ριβιέρες τους.

Μάλιστα λένε ότι θα υπάρχει διαβούλευση, που όμως θα έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα καθώς δεν προβλέπεται συλλογική συζήτηση ή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η «διαβούλευση» θα είναι το πρόσχημα για να πάρει την απόφαση ο εκάστοτε Δήμαρχος.

Σήμερα είναι ώριμο και τεχνολογικά εφικτό να εργαζόμαστε λιγότερο, με 7ωρο-5μερο-35ωρο, να υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Ένα εμπόδιο υπάρχει μόνο. Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Το σύνθημα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας» δεν αφορά μόνο εγκλήματα όπως στα Τέμπη που συντάραξαν τη χώρα και την έβγαλε στους δρόμους αλλά και την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, εκεί που η ένταση της εκμετάλλευσης χτυπάει κόκκινο. Ταυτόχρονα οι μεγάλες αυτές κινητοποιήσεις ανέδειξαν τον αγωνιστικό και οργανωτικό ρόλο των Συνδικάτων, την μεγάλη δύναμη του οργανωμένου και συνειδητού αγώνα. Αυτό φοβούνται, αυτό πολεμούν όλες οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι νομοθετώντας το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία.

Καλούμε τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες να απαντήσουμε σε κάθε προσπάθεια που διαλύει τη ζωή των εργαζομένων, το ωράριο τους. Καλούμε παράλληλα τα υπόλοιπα σωματεία Ιδιωτικών υπαλλήλων που λειτουργούν στο Νομό να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν θέση καταδίκης ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα, να παλέψουμε μαζί ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης κάθε εργατικού δικαιώματος, της ίδιας της ζωής των εργαζομένων. Ταυτόχρονα ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας που εκπροσωπεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες της πόλης, να πάρει θέση στο πλευρό των εργαζομένων, γιατί με το άνοιγμα των καταστημάτων 24 ώρες και 7 ημέρες την εβδομάδα θα επωφεληθούν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και ακόμα περισσότεροι επαγγελματίες με τον ανταγωνισμό θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και το λουκέτο.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages