Μειώσεις επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία κατ εντολή... - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μειώσεις επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία κατ εντολή...

Μειώσεις επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία κατ εντολή...

Share This
«Μειώστε τις δαπάνες» είπε ο Α. Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων, διαμηνύοντας πως αν δεν το πράξουν θα δουν την πόρτα της εξόδου σε περίπου δύο μήνες από σήμερα.!!
Και εκείνοι τις μείωσαν κατά μέσον όρο 5% με 7%, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 20% με 30%. Πώς το πέτυχαν;
Με μειώσεις χειρουργείων και μη διάθεση απαραίτητων υλικών. Δηλαδή υποβαθμίζοντας τις ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Σε πολλά νοσοκομεία είναι κοινό μυστικό ότι οι διοικήσεις δίνουν «υπόγειες» εντολές να πραγματοποιούνται μόνο τα απαραίτητα χειρουργεία ή απλώς δεν παραγγέλνουν εξειδικευμένα χειρουργικά αναλώσιμα υλικά.
Οι μειώσεις χειρουργείων τους τελευταίους μήνες οφείλονται εκτός των άλλων και στη δυσκολία αγοράς από τα νοσοκομεία εμφυτεύσιμων υλικών από τη νέα γραφειοκρατική διαδικασία καθώς και στην προσπάθεια ορισμένων ιατρικών «τρωκτικών» του συστήματος να εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους τις μίζες που λάμβαναν από τις προμηθεύτριες εταιρείες. Ενδεικτική είναι η περιγραφή υψηλόβαθμου στελέχους του χώρου της υγείας: «Τώρα που πέφτουν οι τιμές του υγειονομικού υλικού, κάποιοι γιατροί πρέπει να τα παίρνουν από άλλη πηγή που είναι φυσικά οι ασθενείς. Ετσι "χτίζουν" λίστες αναμονής στα χειρουργεία προκειμένου οι άρρωστοι να αναγκαστούν να πληρώσουν φακελάκι για να τις παρακάμψουν». Από την άλλη επειδή «οι τιμές σε κάποια συγκεκριμένα είδη μειώθηκαν λόγω του "παρατηρητηρίου" όπως στην περίπτωση των στεντ.
Ετσι κάποιοι γιατροί καταργούν ουσιαστικά τελείως αυτές τις επεμβάσεις και στρέφονται σε άλλες όπως το "μπάι πας", οι τιμές των οποίων δεν πειράχτηκαν καθόλου. Γι' αυτό και το επόμενο διάστημα θα δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στα μπάι πας». Είναι πολλά τα λεφτά Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι τα στεντ αγοράζονταν από τα νοσοκομεία 3.000 ευρώ, τον Ιανουάριο έφθασαν στα 1.500, ενώ σήμερα η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. Και είναι πολλά τα λεφτά, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 20.000 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εμφανίζουν ήδη μείωση με βάση και τα επίσημα στοιχεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 πραγματοποιήθηκαν 100.000 επεμβάσεις, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 άγγιξαν τις 96.000. Πρέπει όμως να υπολογίσει κανείς ότι κατεγράφη αύξηση των προσερχομένων στο ΕΣΥ κατά 20% και ταυτόχρονη μείωση στις μονάδες της ιδιωτικής υγείας κατά 15%. «Οι ορθοπεδικές και χειρουργικές κλινικές στα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διαχειρίζονται πλέον μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξαιτίας έλλειψης υλικών. Και αυτό διότι πρέπει να γίνεται παραγγελία για κάθε ασθενή ξεχωριστά με βάση την ασθένειά του.
Μια διαδικασία που πραγματοποιείται μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και κρατά τουλάχιστον 3-4 μήνες. Ετσι οι γιατροί δεν προγραμματίζουν πια κανένα χειρουργείο» περιγράφει ο Στ. Πλωμαρίτης, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις καταγραφές του τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Μ. Σαλμά μόνο στο ΑΧΕΠΑ γίνονται κάθε μήνα 75 χειρουργεία λιγότερα σε σχέση με το 2009, ενώ στο «Τζάννειο» του Πειραιά το 2009 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9.200 επεμβάσεις, με μέσο όρο το μήνα 765 και το πρώτο εξάμηνο του 2010 μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 60 το μήνα.
«Οι μειώσεις των χειρουργείων έχουν προκληθεί από πολλές αιτίες» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Βαρνάβας. Ηταν οι επισχέσεις που κράτησαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, το εμπάργκο των προμηθευτών που επαναλαμβάνεται τώρα και οι περισσότερες κλινικές δεν έχουν υλικά να χειρουργήσουν, αλλά και η γενικότερη αποψίλωση του ΕΣΥ από γιατρούς. Αποτέλεσμα είναι πολλές κλινικές να εργάζονται στο όριο και να εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα.
Σε σχέση με τα υλικά, τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν πλέον να βάλουν κανένα οφθαλμολογικό χειρουργείο διότι πολύ απλά δεν έχουν ενδοφακούς». Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί το πρόβλημα με τις μειώσεις των χειρουργείων εξαιτίας και του εμπάργκο των προμηθευτών, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» Ηλ. Σιώρας: «Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε δυο χρόνια που τα νοσοκομεία θα στερηθούν τα υλικά τους και φυσικά θα την πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς. Αλλά το πρόβλημα με τις υπερτιμολογήσεις των υλικών και όλο αυτό το φαύλο σύστημα δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις και οι προμηθευτές απλώς εισέπρατταν τα μεγάλα αυτά ποσά». Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages