Σπουδαίοι άνδρες, όπως ο Ευριπίδης πριν 25 αιώνες την αποκάλεσε «Καλλίκαρπη», ενώ ο Χαρίλαος Τρικούπης ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα είχε πει για τη Μεσσηνιακή γη: «και ομπρέλες να φυτέψεις, θα καρποφορήσουν».
Κανόνια στο κάστρο της Πύλου
Εδώ γράφεται η αρχή της Ελληνικής Επανάστασης, όταν στις 23 Μαρτίου 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας μαζί με άλλους Μεσσήνιους επαναστάτες κηρύσσουν στην Καλαμάτα την έναρξη της επανάστασης και όταν στις 20 Οκτωβρίου 1827 ο συμμαχικός στόλος συντρίβει τον τουρκοαιγυπτιακό στον κόλπο του Ναυαρίνου.
Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πύλου
Ο 21ος αιώνας βρίσκει την Μεσσηνία σε μια εξαιρετική συγκυρία. Με την ορμή από τα έργα υποδομής και την εν γένει ανάπτυξη του τόπου κυρίως στο χώρο του πολιτισμού από τις 3 τετραετίες του Δήμαρχου Σταύρου Μπένου, η Καλαμάτα είδε τα τελευταία χρόνια μία πρωτοφανή δυνατότητα εξέλιξης από την ασύλληπτη για τα ελληνικά δεδομένα ξενοδοχειακή επένδυση του Costa Navarino, όραμα και δημιουργία του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Έτσι, δημιουργούνται στην περιοχή νέα δεδομένα.
Η άφιξη του διεθνούς αυτοκινητόδρομου Μορέας και η μείωση της διαδρομής σε 2 ώρες από την Αθήνα παράλληλα με την έναρξη της λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου, φέρνουν την Μεσσηνία στο επίκεντρο του Διεθνούς και του Ελληνικού Τουρισμού.
Το παλάτι του Νέστορα
Έτσι λοιπόν, εκτός από τη πλούσια πολιτιστική κληρονομία με τα εντυπωσιακά μνημεία από όλες τις εποχές, τα ανάκτορα του Νέστορα στην Πύλου, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης, της Κυπαρισσίας και τις φυσικές ομορφιές όπως οι πανέμορφοι ελαιώνες, οι μαγευτικές παραλίες και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης – που αποθέωσε ο διάσημος κάτοικος της Καρδαμύλης Πάτρικ Λη Φέρμορ στη Μεσσηνία ο επισκέπτης μπορεί να βρει μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα που στηρίζεται στα μοναδικά ντόπια προϊόντα (λάδι, ελιές, πορτοκάλια, σταφίδα, αραχίδες, σύκα, άγια χόρτα και βοτάνια, κρασιά, ξίδια, σύγκλινο ή παστό, λουκάνικα με πορτοκάλι) από εξαίρετους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και από τοπικές συνταγές (γουρουνοπούλα, μπακαλιάρος τσιλαδιά, λαλάγγια, πίτες τραβηχτές κλπ).
Η παραλία της Καλαμάτας κι ο επιβλητικός Ταΰγετος
H Kαλαμάτα με 100 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο και τους νέους, με τους να φοιτητές δίνουν έναν ζωντανό και φρέσκο ρυθμό στην πόλη. Ένα δείγμα αυτού του δυναμισμού ένιωσα στο 5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας – την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια του Ανδρέα Ζαγάκου και του Κώστα Ανδριανόπουλου – όταν συμμετείχα στις πρόσφατες εκδηλώσεις του.
Εστιατόριο Τα Ρολλά
Το οδοιπορικό στη Μεσσηνία κατέδειξε πως, αν η Μεσσηνία αξιοποιήσει την πολιτιστική της κληρονομιά, τις φυσικές της ομορφιές, την πλούσια και μοναδική παραγωγή της σε αγροτικά προϊόντα, την τοπική μεσσηνιακή κουζίνα και τον δυναμισμό της κοινωνίας της μπορεί να θέσει στέρεες βάσεις για έναν ποιοτικό τουρισμό που θα την καταστήσει έναν περιζήτητο διεθνή τουριστικό προορισμό, αλλά και ένα τόπο ευημερίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου