Ανακήρυξη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ανακήρυξη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Καλαμάτας

Ανακήρυξη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Καλαμάτας

Share This

 


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάληψη της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821 και η άνευ όρων παράδοσή της στους εξεγερμένους Έλληνες αποτελεί μια μοναδική στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας. Από εδώ έπνευσε ο σφοδρός άνεμος ελευθερίας, που παρέσυρε όλη την Ελλάδα και σάρωσε την οθωμανική τυραννία. Το μαχητικό πνεύμα και τα φλογερά ιδανικά των ηρωικών αγωνιστών της Επανάστασης εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν και σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, στην προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Καλαμάτας. Ακολουθεί η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Κύριε Δήμαρχε,

Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική Καλαμάτα, την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Στην πρώτη ελληνική πόλη που παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων, στον τόπο όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγετικές μορφές της Επανάστασης του 1821 για να διατρανώσουν προς τις μεγάλες δυνάμεις “απεφασίσαμεν, εν ενί λόγω, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν”. Τα ιδανικά τους, που κάρπισαν ποτισμένα με το αίμα τους, μας καθοδηγούν ως σήμερα. Οι αγώνες τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση, διεκδίκηση μιας κρατικής εξουσίας νομιμοποιημένης από την εθνική βούληση και ελεγχόμενης από τους νόμους, παραμένουν ένα ιστορικό μάθημα μέγιστης σημασίας στην ρευστή, επικίνδυνη και δυσερμήνευτη εποχή μας. Οι ισχυρές αρχές και αξίες που τους ενέπνευσαν μας δεσμεύουν εσαεί.

Η Καλαμάτα, ωστόσο, δεν αναδύθηκε στην ιστορία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821. Είναι αι “ζαθέαι Φηραί” του Ομήρου, πτολίεθρον “εγγύς αλός”. Είναι οι Φαραί που μνημονεύει ο Παυσανίας στα “Μεσσηνιακά” του, κοντά στο άλσος του Καρνείου Απόλλωνος. Μικρό πόλισμα-φρούριο στα βυζαντινά χρόνια, θα πέσει στα χέρια των Φράγκων μετά την τέταρτη σταυροφορία και θα γίνει η αγαπημένη πόλη του Γουλιέλμου του Βιλλεαρδουίνου.

epitimos-DSC-0004

epitimos-DSC-0883

epitimos-DSC-0885

epitimos-DSC-0887

epitimos-DSC-0891

epitimos-DSC-0892

epitimos-DSC-0911

epitimos-DSC-0923

epitimos-DSC-0930

Θα περάσει από Σλάβους, Έλληνες, Ναβαρέζους ιππότες, Βενετούς και, για πενήντα περίπου χρόνια, από το 1410 ως το 1459, θα τελεί υπό την ηγεμονία των Παλαιολόγων του Μυστρά. Οι Οθωμανοί, στους οποίους θα περιέλθει η πόλη το 1715, θα μείνουν εδώ λίγο παραπάνω από εκατό χρόνια, αφού η 23η Μαρτίου 1821 θα σημάνει την αποτίναξη της “βδελυράς τυραννίας” τους και θα αφυπνίσει εθνικά όλη την Πελοπόννησο. Απελευθερωμένη πια, η Καλαμάτα θα δεχτεί πολλούς ξένους περιηγητές που θα περιγράψουν με λυρισμό την ομορφιά του τοπίου, τις ασημιές αποχρώσεις του μεσσηνιακού κάμπου, τους λόφους “που αναπτύσσονται και εκτείνονται ευάρεστα κατά μήκος της θάλασσας, σκεπασμένοι με καταπράσινη βλάστηση και ρυάκια με διαυγές και καθαρό νερό”, όπως γράφει ο ελληνιστής Ζακ Μανζάρ, ο οποίος, το 1828, ακολούθησε το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μαιζόν.

epitimos-DSC-0936

epitimos-DSC-0946

epitimos-DSC-0963

epitimos-DSC-0967

epitimos-DSC-0987

epitimos-DSC-0988

epitimos-DSC-1005

epitimos-DSC-1014

Μέσα στις δεκαετίες, η περιοχή θα αρχίσει να αναπτύσσεται χάρη στο λάδι, το μετάξι, τη σταφίδα και κυρίως χάρη στο δαιμόνιο εμπορικό πνεύμα των κατοίκων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα σερ Τόμας Γουάιζ, που επισκέφθηκε την Καλαμάτα το 1858 και δημοσίευσε αργότερα τις εντυπώσεις του στο βιβλίο “Μια εξόρμηση στην Πελοπόννησο”, δεν θα εκθειάσει μόνο τα “κρουστά” και “λαμπερόχρωμα” υφάσματα που παράγονταν στη Μονή των Καλογραιών, χάρη στο ανόθευτο, χωρίς ανάμειξη βάμβακος ή άλλου υλικού, μετάξι τους, όπως γράφει, αλλά και τα ωραία κτίρια που οικοδομούνται, το ένα μετά το άλλο, στην πόλη. “Η Καλαμάτα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την Αθήνα, σε σχέδια και τεχνίτες”, διαβάζουμε.

Στα νεώτερα χρόνια, άλλοτε ως “Μασσαλία του Μωριά” χάρη στο πολυσύχναστο λιμάνι της, πέμπτο σημαντικότερο στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, άλλοτε ως πολύκλαδος πολιτιστικός ιστός με σημαντικούς δημοτικούς φορείς πολιτισμού και διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ και εκδηλώσεις, η Καλαμάτα είναι μια εξωστρεφής πόλη, ικανή να συνδέσει την παράδοσή της με τη σημερινή της φυσιογνωμία και να προσβλέψει σε ένα μέλλον γόνιμο, μέλλον καινοτομίας, ανάπτυξης και προόδου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολούθησα τις δράσεις της πόλης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μέσα από τις οποίες υποδείξατε με ποιους τρόπους, πέρα από τη μνημείωσή του, ένα κορυφαίο γεγονός της ιστορίας μας μπορεί να εμψυχώσει τη ζωή του παρόντος. Με ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση παρακολουθώ την κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και τον προσανατολισμό της δημοτικής αρχής προς τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων τόσο στον ηλεκτροφωτισμό όσο και στις μονάδες θέρμανσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις σχολικές μονάδες, όπως και προς την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages