ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Share This
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος, ο οποίος αντικατάστησε τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο. Στην ερώτησή του επισημαίνει: «Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δύο ειδήσεις ξεχώρισαν, τον τελευταίο καιρό, για το πολιτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η αύξηση των ξένων επισκεπτών κατά 50% στο 1ο εννιάμηνο του 2013 και ο κίνδυνος να κλείσει μιας και στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων και σύμφωνα με τη μελέτη συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (στην οποία συμμετέχουν και Γερμανοί της «Lufthansa Consultants») δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η παραπάνω αντίφαση προφανώς έχει να κάνει με το ποιος συντάσσει τις μελέτες, με τι κριτήρια και τι συμφέροντα. Εν τω μεταξύ εδώ και χρόνια εκκρεμούν τα έργα για την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου που αφορούν:
• Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην είσοδο του αεροδρομίου και κάλυψη του κατά μήκος της οδού αποστραγγιστικού χάνδακα. • Απαλλοτρίωση 48 στρεμμάτων για επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών. • Επέκταση ανατολικά του κτιρίου του αεροσταθμού και βελτίωση των εγκαταστάσεών του. • Αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του διαδρόμου προσγείωσης και του τροχοδιαδρόμου. Συγχρόνως στην καθημερινή λειτουργία του αεροδρομίου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το προσωπικό που απασχολείται, καλύπτοντας οριακά τις ανάγκες, βιώνει το φόβο και την αβεβαιότητα για τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας, ενώ πρόσφατα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15-9-2013 στη βορειοανατολική πλευρά του αεροδρομίου για να την σταματήσουν κινητοποιήθηκαν 4 πυροσβεστικές δυνάμεις (Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου, ομάδα πυρασφαλείας 120 ΠΕΑ και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας). Ακόμα για να τα καταφέρουν αναγκάστηκαν να κάνουν ρίψη από αέρος νερού 2 αεροσκάφη PZL, 2 αεροσκάφη Canadair και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson. Επειδή: α) Πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας μπορεί να είναι σημαντικός σταθμός ανάπτυξης για όλη την κεντρική και νότια Πελοπόννησο λειτουργώντας σύγχρονα και με ασφάλεια. β) Έχετε αναφερθεί πάρα πολλές φορές (ξεπερνώντας το όριο που σας αντιστοιχεί) για το ενδιαφέρον σας και τη συμβολή σας στην αναβάθμιση και σωστή λειτουργία του. γ) Μας λέτε ότι στην Περιφέρεια έχουν δρομολογηθεί πολλά έργα και δράσεις, αλλά δεν βλέπουμε να φτάνουν στην υλοποίηση και στην ολοκλήρωσή τους. Ρωτάμε: 1) Τι γνωρίζετε για το σχέδιο ιδιωτικοποίησής του και για τον κίνδυνο να κλείσει; 2) Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα υποστήριξης και αναβάθμισής του που προαναφέραμε; Κατά πόσο έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις, μέσα από ποια προγράμματα και σε ποιο χρονικό ορίζοντα; 3) Σε τι ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση των παρακάτω σοβαρών και οξυμμένων προβλημάτων; α) Κάλυψη των ελλείψεων σε υπηρεσιακό δυναμικό σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό και διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού όσον αφορά την εργασία του και τις σωστές συνθήκες απασχόλησής του. β) Εξασφάλιση περιμετρικά των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου ζώνης πυρασφάλειας ικανού πλάτους για την προστασία τους; γ) Να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αεροπορικού ατυχήματος στο πολιτικό αεροδρόμιό μας που είναι κατηγορίας
7. Υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα και ο εξοπλισμός, καθώς και το εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου αποφευκταίου, αλλά στατιστικά δυνατού συμβάντος; Έχει γίνει ποτέ κάποια άσκηση προσομοίωσης υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστικού κέντρου για να δούμε την αντίδραση των Υπηρεσιών, αλλά και τις τυχόν αδυναμίες του συστήματος ασφαλείας – πυρόσβεσης – διάσωσης μιας και εμπλέκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις του πολιτικού αεροδρομίου, της 120 ΠΕΑ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, του ΕΚΑΒ – Νοσοκομείου, των αεροπορικών εταιρειών και των εθελοντών;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages