Πανελλαδικές: Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ – ΤΕΙ - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Πανελλαδικές: Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Πανελλαδικές: Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Share This
Της Χαράς Καλημέρη
Υψηλά ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά προσανατολισμού, μάθημα «κλειδί» για την εισαγωγή στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές, «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρά το γεγονός ότι, έως τώρα, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν ευκολότερα εκείνων των προηγουμένων ετών, στα Μαθηματικά φαίνεται πως η πλειονότητα των διαγωνιζομένων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση παραμένει στα περσινά υψηλά επίπεδα και κυμαίνεται περί το 75%, πιέζοντας έτσι προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές του 2ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.
«Σκληρή μάχη»
Στον αντίποδα, «σκληρή μάχη» θα δοθεί για μια θέση στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα ευκολότερα θέματα αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των αριστούχων, αλλά και στα παραϊατρικά τμήματα του ίδιου πεδίου.
Επίσης, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος για την εισαγωγή σε δημοφιλή τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, π.χ. Νομικής, Ψυχολογίας, ενώ άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις και στα «υπόγεια» του ίδιου πεδίου με το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής να ανεβαίνει στο 14.
Βεβαίως, οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται με την εξέταση κρίσιμων μαθημάτων, όπως η Βιολογία και η Χημεία, ενώ ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τα τμήματα και τις σχολές προτίμησής τους από μηδενική βάση.
Μεγάλες ανατροπές
Οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν θα είναι συγκρίσιμες με τις περσινές, αφού η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα φέρουν μεγάλες ανατροπές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς – φροντιστές, φέτος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά το νέο σύστημα των 4+1 εξεταζόμενων μαθημάτων, υπήρξε μια προσπάθεια τα θέματα να είναι πιο «γήινα», πιο κοντά δηλαδή στη σχολική βιβλιογραφία.
Ενδεικτικά, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο περιλαμβάνεται η Έκθεση, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για την αξία της φιλίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και στα social media, θέμα με το οποίο είναι εξοικειωμένοι από την Α’ τάξη Λυκείου. Τα πρώτα γραπτά δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δεν δυσκολεύτηκαν στην ανάπτυξη του θέματος και οι επιδόσεις αναμένεται να μην παρουσιάσουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.
Το 2015, το 15,61% έγραψε κάτω από τη βάση, ποσοστό που αναμένεται ότι θα μειωθεί φέτος, ενώ το 0,99% αρίστευσε με 18 και πάνω. Η πλειονότητα (41,24%) των υποψηφίων βαθμολογήθηκε από 12-14,9, το 24,23% έγραψε από 15-17,9 και το 17,93% από 10-11,9.
Την ίδια ώρα, καλύτερες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική Προσανατολισμού που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο επιστημονικό πεδίο και, μαζί με τα Μαθηματικά, παίζει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές Θετικών Επιστημών, πλην των σχολών Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages