ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Share This
Διπλάσιος είναι ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα σε ένα τυπικό καλάθι σουπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας κυμαίνεται από 0% έως και 10% και για τα βασικά αγαθά που αγοράζουν καθημερινά τα νοικοκυριά, οι έλληνες καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν έως και 24% και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί δραματικά.
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας τιμών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα οποία, αν και οι τιμές στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των άλλων χωρών, η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των αγαθών στην Ελλάδα ήταν ανάλογος.
Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος ΦΠΑ σε ένα καλάθι σουπερμάρκετ 20 προϊόντων αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το 17,3%, όταν στην Ισπανία είναι στο 11,2%, στη Γαλλία στο 9,1% και στη Βρετανία στο 7,8%. Μάλιστα το ποσοστό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην τιμή του καλαθιού των ελλήνων καταναλωτών εκτινάχθηκε στο διάστημα 2012-2016 από το 12,5% στο 17,3%, όταν στις άλλες χώρες παρέμεινε σχεδόν σταθερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages