ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ Καλαμάτας για την διαχείριση της λυμματολάσπης - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ Καλαμάτας για την διαχείριση της λυμματολάσπης

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ Καλαμάτας για την διαχείριση της λυμματολάσπης

Share This

 


Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη ήρθε να προστεθεί σε επίπεδο Δήμου Καλαμάτας, μέσω της ΔΕΥΑΚ με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του σπουδαίου περιβαλλοντικά έργου της διαχείρισης της λυματολάσπης.

Συγκεκριμένα από τη Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων εγκρίθηκε η Υπαγωγή Ωφελούμενων Φορέων στα Υποέργα «β. Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού» και «γ. Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις»,  ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .

Ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της ΔΕΥΑΚ είχε υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με τίτλο: «Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης ιλύος ΕΕΛ Καλαμάτας» προϋπολογισμού που αγγίζει τα 8.000.000 €.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων (4) ηλιακών ξηραντηρίων εντός του γηπέδου της ΕΕΛ Καλαμάτας, στη νότια πλευρά του γηπέδου. Η τροφοδότηση της ιλύος καθώς και η απομάκρυνση του τελικού προϊόντος θα γίνεται από την ίδια πλευρά (ανατολική) των ξηραντηρίων. H τροφοδότηση θα γίνεται αυτόματα με σύστημα μεταφορικών κοχλιών, ενώ  και η απομάκρυνση της ξηραμένης ιλύος θα γίνεται επίσης αυτόματα, μέσω συστήματος μεταφορικών κοχλιών εκτός του ξηραντηρίου.

Για την ηλιακή ξήρανση της ιλύος της ΕΕΛ Καλαμάτας προβλέπεται η κατασκευή:

  • Μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος
  • Ηλιακά ξηραντήρια
  • Μονάδα διάθεσης τελικού προϊόντος
  • Κτίριο Εξυπηρέτησης

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη θετική εξέλιξη για μία ακόμα διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται. Για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας που υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 6.150.000 € για τη μεγάλη δεξαμενή στον Άι Γιάννη Καρβούνη, για την ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑΚ με προϋπολογισμό 2.800.000 €, το φωτοβολταϊκό που μπαίνουμε πάλι σε διαγωνιστική διαδικασία με προϋπολογισμό 1.400.000 €, ήρθε και η έγκριση για το πολύ μεγάλο έργο το οποίο είχαμε υποβάλλει και αφορά στη διαχείριση της λυματολάσπης, έργο προϋπολογισμού 8.000.000 €».

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος με την ολοκλήρωση του έργου η ΔΕΥΑ Καλαμάτας δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ετησίως 5.000 τόνους, αλλά θα τα διαχειρίζεται η ίδια με σύγχρονο τρόπο. «Είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο, ένα έργο που το διεκδικούσε η ΔΕΥΑΚ από το 2010 και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και μια σωστή μελέτη να λάβουμε χρηματοδότηση και πλέον το επόμενο διάστημα θα τρέξει διαγωνιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages