Ελαιόλαδο: Ετοιμάζει καραβιές θα φέρει στην Ελλάδα η Τουρκία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ελαιόλαδο: Ετοιμάζει καραβιές θα φέρει στην Ελλάδα η Τουρκία

Ελαιόλαδο: Ετοιμάζει καραβιές θα φέρει στην Ελλάδα η Τουρκία

Share This

 


Οι τουρκικές αρχές χαλάρωσαν μερικώς τους περιορισμούς στις εξαγωγές ελαιολάδου σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, αντικαθιστώντας την απόλυτη απαγόρευση που θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Το υπουργείο είχε επιβάλλει την απαγόρευση για το χύμα και τυποποιημένο ελαιόλαδο λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στην εσωτερική αγορά. Η απαγόρευση αποσκοπούσε επίσης στη διασφάλιση της προσφοράς.

Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι καθόρισε ποσόστωση, η οποία θα επιτρέψει την εξαγωγή 50.000 τόνων ελαιολάδου μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, δηλαδή με ρυθμό 10.000 τόνων το μήνα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά αποκλειστικά το χύμα ελαιόλαδο και ουσιαστικά το λαμπάντε της. Άλλωστε δεν έχει κάτι καλύτερο η Τουρκία να προσφέρει τη δεδομένη στιγμή.

Τον περασμένο μήνα, αρκετές ενώσεις ζήτησαν τον τερματισμό της απαγόρευσης των εξαγωγών, γεγονός που προκάλεσε ζωηρές συνομιλίες -και κάποια γαλλικά- μεταξύ εκπροσώπων των Ενώσεων και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ένα λίτρο ελαιόλαδο ραφινέ πωλούνταν στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο σε 288 τουρκικές λίρες (περίπου 8,5 ευρώ), ενώ η τιμή του αυξήθηκε σε 360 λίρες τον Ιούνιο (προς τα 9,3 ευρώ). Η τιμή του δίλιτρου έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε από 520 λίρες σε 794 λίρες.

elaiaskarpos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages