Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαφανίστηκαν 230.000 «αγρότες» από το ΟΣΔΕ – Διαδοχικές αποκαλύψεις στο πολιτικό σκηνικό - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαφανίστηκαν 230.000 «αγρότες» από το ΟΣΔΕ – Διαδοχικές αποκαλύψεις στο πολιτικό σκηνικό

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαφανίστηκαν 230.000 «αγρότες» από το ΟΣΔΕ – Διαδοχικές αποκαλύψεις στο πολιτικό σκηνικό

Share This

 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «ξεκαθάρισμα» του μητρώου των δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων, μετά τις αποκαλύψεις για τις εκτεταμένες παρατυπίες στο σύστημα δηλώσεων ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, περίπου 230.000 πολίτες που έως πέρυσι δήλωναν ότι κατέχουν αγροτικό ή ζωικό κεφάλαιο, δεν έχουν εμφανιστεί φέτος στην πλατφόρμα – γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για συστηματική εξαπάτηση.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 450.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2025, έναντι 680.000 το 2024, ενώ η πλατφόρμα πρόκειται να κλείσει στις 31 Ιουλίου. Ο αριθμός αυτός αναδεικνύει ένα κενό σχεδόν 230.000 δηλώσεων, που σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν δικαιολογείται μόνο από καθυστερήσεις ή τεχνικές εκκρεμότητες. Παράλληλα, μόλις 150.000 δηλώσεις έχουν οριστικοποιηθεί, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται ακόμη σε προσωρινό ή πρόχειρο στάδιο.

Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων, καθώς μέσα από αυτό το σύστημα καταγράφονται οι καλλιέργειες, τα βοσκοτόπια και το ζωικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται κάθε παραγωγός. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης των κοινοτικών και εθνικών πόρων, βασίζεται αποκλειστικά στα δεδομένα που δηλώνονται στο σύστημα, ώστε να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους και τις αντίστοιχες πληρωμές.

Ωστόσο, το φετινό «ξεφούσκωμα» του αριθμού των δηλώσεων αποκαλύπτει την έκταση της κατάχρησης, αφού μεγάλος αριθμός φερόμενων ως παραγωγών φαίνεται ότι ουδέποτε ασκούσε πραγματική αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται και στα μέτρα στήριξης της βιολογικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 3.000 μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη αποχωρήσει από τα προγράμματα στα οποία είχαν αρχικά ενταχθεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος την Παρασκευή 19 Ιουλίου στο ζήτημα, ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες για τους κ. Βορίδη και Αυγενάκη. Οφείλουμε όμως να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα και να σταματήσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις οι απατεώνες, ενώ όσοι πραγματικά δικαιούνται, να πληρώνονται κανονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages