Εγκρίθηκε η 4η ερευνητική περίοδος του πενταετούς προγράμματος στην παράκτια ζώνη της Πύλου – Συνεργασία ΕΦΑ Μεσσηνίας και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Με νέα απόφαση που υπογράφει η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπία Βικάτου, εγκρίθηκε η συνέχιση του Γεωαρχαιολογικού Προγράμματος Πύλου (GA.P.P. – Pylos GeoArchaeological Program) για το έτος 2025. Η απόφαση αφορά την τέταρτη και προτελευταία φάση του πενταετούς προγράμματος (2021–2025), το οποίο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υπό τη διεύθυνση της Δρος Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Οι ερευνητικές εργασίες επικεντρώνονται στην ευρύτερη παράκτια περιοχή της Πύλου, στη χερσόνησο του Κορυφασίου και στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Το φετινό σκέλος περιλαμβάνει:
- Συνέχιση της επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας στη λουρονησίδα και τον λόφο του Κορυφασίου
- Έναρξη έρευνας στις βόρειες και βορειοανατολικές παρυφές της λιμνοθάλασσας
- Γεωμορφολογικές και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις με τη χρήση GIS και drone
- Συνέχιση γεωφυσικών διασκοπήσεων κοντά στο σπήλαιο του Νέστορα
- Τεκμηρίωση, συντήρηση και φωτογράφηση των κινητών ευρημάτων
Επιστημονικά υπεύθυνη από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ιωάννα Σπηλιοπούλου, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ελένης Ζυμή και του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
Η έγκριση συνοδεύεται από ειδικούς όρους και υποχρεώσεις, όπως ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κατοίκων και ιδιοκτητών, λήψη των απαραίτητων αδειών για εναέριες λήψεις, καθώς και κατάθεση πλήρους τεχνικής και επιστημονικής έκθεσης με την ολοκλήρωση του έργου.
Το GA.P.P. θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διεπιστημονικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στη Δυτική Μεσσηνία, φέρνοντας στο φως πολύτιμα δεδομένα για την αρχαία κατοίκηση και το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου