Ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης των δήμων - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης των δήμων

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης των δήμων

Share This
Μέτρα που θα ανακουφίσουν τους δήμους από την οικονομική δυσπραγία και πρόγραμμα εξυγίανσής τους, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, με τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο κι άλλα στελέχη του υπουργείου.
Ο κ. Καστανίδης περιγράφοντας τη φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι «για την κυβέρνηση οι ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού αποτελούν τους πραγματικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και ειδικά αυτούς της περιφέρειας», συμπληρώνοντας ότι «οι ΟΤΑ δεν μπορεί να βρίσκονται υπό οικονομική ανέχεια, ή δανειακή εξάρτηση για να πετύχουν τους στόχους τους»......
Επίσης, τόνισε ότι «η βασική αρχή του προγράμματος εξυγίανσης βασίζεται στη συνεργασία του υπουργείου με την αυτοδιοίκηση» και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το υπουργείο συνδράμει τους ΟΤΑ, που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης για να εξυγιανθούν.
Οι ΟΤΑ, από την πλευρά τους, πρόσθεσε, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κάνουν τις δικές προσπάθειες για την εξυγίανσή τους, ενώ επισήμανε ότι «η συνδρομή του κράτους και, κατά συνέπεια, ο έλεγχος, που αυτή συνεπάγεται από την πλευρά του υπουργείου, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επιβολή».
Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, δρομολογήθηκε η αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 25 χρόνια και μείωση του επιτοκίου από 11,5%, που είναι σήμερα το κυμαινόμενο, σε περίπου 5,9%, κάτι που, όπως διευκρινίστηκε, μειώνει στο μισό το ετήσιο τοκοχρεολύσιο, που πληρώνουν οι δήμοι. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση απελευθερώνονται πόροι, για να διατεθούν προς εξόφληση χρεών και λειτουργικές ανάγκες.
Σημαντική παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου συνιστούν και τα εξατομικευμένα προγράμματα εξυγίανσης για κάθε δήμο, με την τεχνική υποστήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών, που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του, αποφεύγοντας το "τσουβάλιασμα" των δήμων με διαφορετικά προβλήματα.
Επίσης, θα επιδιωχθεί η μείωση του μισθολογικού κόστους, με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.
Ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δήμοι με υπεράριθμους υπαλλήλους, ενώ γειτονικοί δήμοι έχουν έλλειψη προσωπικού και πρόσθεσε ότι από τον πρώτο δήμο θα μπορούν να μεταταχθούν υπάλληλοι στο δεύτερο, που έχει ανάγκη. Είπε ακόμη ότι προωθείται συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος (πχ σε ασφαλιστικά ταμεία) με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους δήμους (πχ παρακρατηθέντα).

Επιδιώκεται, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, η εξασφάλιση κεφαλαίων για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους (προμηθευτές) και να εξασφαλιστούν με αυτό τον τρόπο ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages