«Επέλαση» ξένων για να αγοράσουν φθηνά εξοχικά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

«Επέλαση» ξένων για να αγοράσουν φθηνά εξοχικά

«Επέλαση» ξένων για να αγοράσουν φθηνά εξοχικά

Share This
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Η ανάσταση θα έρθει από την εξοχική κατοικία». Αυτό τονίζουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς, οι οποίοι παρατηρούν σημαντική αύξηση της ζήτησης για παραθαλάσσια σπίτια από ξένους που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα. Ειδικά την περίοδο αυτή όπου οι τιμές των παραθεστικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, περί τις 50.000 εξοχικές κατοικίες είναι αυτή τη στιγμή προς πώληση, ωστόσο, στα χρόνια της κρίσης οι συμφωνίες δεν ξεπερνούσαν τις 500-1.000 κάθε χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα σπίτια που έχουν καθαρά χαρακτήρα εξοχικού υπολογίζονται σε 730 χιλιάδες, ενώ υπάρχουν και περισσότερα από 620 χιλιάδες που έχουν τον χαρακτήρα δεύτερης κατοικίας. Αν και στο… σφυρί έχουν βγει γύρω στις 50.000, υπάρχουν πολλά άλλα ακίνητα που θα μπορούσαν να δοθούν από τους ιδιοκτήτες τους σε μια δίκαιη τιμή, αν και δεν έχουν βάλει κάποια επίσημη αγγελία.
Αυτά τα 50.000 εξοχικά που πωλούνται συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική και βεβαίως σε Κρήτη και Ρόδο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 6.000 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500.
Στην Κέρκυρα απούλητες είναι περί 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα υπάρχουν πάνω από 3.000 απούλητα, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000. Το 12% των πωλούμενων εξοχικών βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, το 18% στην Κρήτη, το 14% στα νησιά του Ιονίου και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 37% εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μικρότερα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages