Ψηφιακές διαδρομές στη Μάνη γεμάτες από ιστορία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ψηφιακές διαδρομές στη Μάνη γεμάτες από ιστορία

Ψηφιακές διαδρομές στη Μάνη γεμάτες από ιστορία

Share This
Στο πλαίσιο αναβάθμισης του πολιτιστικού/τουριστικού προϊόντος μέσω της αξιοποίησης της ιστορικής επιστημονικής έρευνας, η εταιρία ψηφιακών ξεναγήσεων Clio Muse και η Ομάδα Δημόσιας Ιστορίας «hιστορισταί» συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, χαρτογράφησαν ιστορικά το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, τη χερσόνησο της Μάνης, και δημιούργησαν τρεις διαδρομές αυτοξενάγησης. Η Μάνη αποτελεί προέκταση της οροσειράς του Ταΰγετου. Διατηρεί ένα από τα γοητευτικότερα και πιο μυστηριακά τοπία της Πελοποννήσου. Το ιδιαίτερο ιστορικό της ανάγλυφο, το πολυτάραχο παρελθόν της, η μοναδικότητα των καστροπολιτειών και των πύργων της, η άγρια μορφολογία της αλλά και η αυθεντική της γαστρονομία, την καθιστούν μοναδικό προορισμό.
Οι διαδρομές που δημιουργήσαμε έρχονται να αναδείξουν άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές της Μάνης: «Μέσα Μάνη: οι ανυπότακτοι πύργοι», «Μάνη: Οι πύλες του Άδη» και «Το “ευρωπαϊκό” Γύθειο». Οι δύο πρώτες διαδρομές είναι οδικές και ο χρήστης μπορεί να τις κάνει με το όχημά του, ενώ η διαδρομή για το Γύθειο είναι περιπατητική. Οι διαδρομές καλύπτουν συνολικά 26 σημεία σε όλη την Ανατολική Μάνη και περισσότερες από 80 ιστορίες, και είναι διαθέσιμες σε ελληνικά και αγγλικά. Για να περιηγηθεί κάποιος σε αυτές μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή της Clio Muse για Android και ios.
Διάλεξε μια από τις διαδρομές και ξεκίνησε το ταξίδι σου ανακαλύπτοντας την μαγευτική Μάνη:
clio muse
Πρόκειται για την αποκαλούμενη και «αποσκιερή» Μάνη, αυτήν δηλαδή που βλέπει προς τη δύση και το μεσσηνιακό κόλπο. Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με επιθέσεις και μάχες για την κατάληψη των ισχυρών της κάστρων. Βυζαντινοί, Βενετοί, Φράγκοι, Τούρκοι, Σλάβοι συγκρούστηκαν εδώ, κατέκτησαν και κατακτήθηκαν.
Είδος: road trip, Διάρκεια διαδρομής: 150’, Στάσεις: 10, Ιστορίες: 33
clio muse
Το νότιο κομμάτι της Μάνης θεωρείται το πλέον απόκοσμο. Σε αυτό συνετέλεσαν η αρχαία δοξασία που αναφέρει σαν είσοδο για την κάθοδο των ψυχών στον Κάτω Κόσμο το ακρωτήριο της χερσονήσου με την ονομασία Ταίναρο, καθώς και το γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής, το στεγνό τοπίο και η επιβλητικότητα των απόκρημνων βράχων.
Είδος: road trip, Διάρκεια διαδρομής: 120’, Στάσεις: 6, Ιστορίες: 20
clio muse
Πύλη εισόδου και πρωτεύουσα της «προσηλιακής» (αυτής που κοιτάει προς τον ήλιο, την ανατολή) Μάνης, το Γύθειο διατήρησε μια ξεχωριστή φυσιογνωμία-ταυτότητα από την υπόλοιπη περιοχή κατά τους δυόμιση και πλέον αιώνες της νεότερης ιστορίας του. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.
Είδος: city walk, Διάρκεια διαδρομής: 60’, Στάσεις: 10, Ιστορίες: 30
Οι συντελεστές
Η Ομάδα hιστορισταί προωθεί και προτείνει μια διαφορετική αισθητική στη δημόσια εκφορά της Ιστορίας και αξιοποίηση της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας σε τομείς της Οικονομίας και των Τεχνών. Αποτελείται από επαγγελματίες ανθρωπιστικών αλλά και θετικών επιστημών και εκπονεί προγράμματα με στόχο την εναλλακτική χρήση των ιστορικών ντοκουμέντων και την ποικιλότροπη εφαρμογή τους στην εκπαίδευση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Η Clio Muse είναι μία πλατφόρμα διαχείρισης και μεταπώλησης θεματικών πολιτιστικών ψηφιακών διαδρομών. Αποτελείται από το διαχειριστικό περιβάλλον Clio Muse CREATE και την εφαρμογή ξενάγησης Clio Muse APP. Μέσα από το Clio Muse CREATE, επαγγελματίες και φορείς στο χώρου του πολιτισμού και του τουρισμού, δημοσιεύουν την διαδρομή τους στην Clio Muse APP. Έτσι, επισκέπτες και ταξιδιώτες ανοίγουν την Clio Muse APP και απολαμβάνουν ποικίλες ξεναγήσεις στην πόλη, σε μουσεία και άλλους εκθεσιακούς χώρους.
http://www.huffingtonpost.gr/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages