Η Ελλάδα θυσιάζει την Π.Ο.Π Ελιά Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η Ελλάδα θυσιάζει την Π.Ο.Π Ελιά Καλαμάτας

Η Ελλάδα θυσιάζει την Π.Ο.Π Ελιά Καλαμάτας

Share This
Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής στον ελαιοκομικό τομέα και η αδράνεια της πολιτείας δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ένα πανίσχυρο προϊόν, ούτε να δώσει λύσεις στα αντιμαχόμενα συμφέροντα και τους τοπικισμούς. 
Θα περίμενε κανείς ότι έπειτα από μία 20ετία, ήρθε η ώρα για μια ειλικρινή συζήτηση χωρίς αποκλεισμούς, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με καλές προθέσεις αλλά και γνώσεις για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.
Τελικά έπειτα από 2 χρόνια παλινωδίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οριστικοποιεί μια απόφαση η οποία «θάβει», το Π.Ο.Π Ελιά Καλαμάτας. Γιατί αποτελεί περίτεχνη και πρωτότυπη πατέντα να εγγραφεί στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών, η ελιά Καλαμάτας ως συνοδός της ποικιλίας Ελιά Καλαμών χρησιμοποιώντας νομοτεχνικά τερτίπια για να στηρίξει οικονομικά συμφέροντα, αφοπλίζοντας όμως το Π.Ο.Π .
Θεωρώ ότι η επιλογή αυτή είναι «κοντόφθαλμη και επικίνδυνη με αποτέλεσμα τη μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος, αλλά θα οδηγήσει καιστην αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Στην ουσία θα ωφεληθούν τρίτες χώρες , οι οποίες θα χρησιμοποιούν ελεύθερα την ονομασία «Καλαμάτα» διαμορφώνοντας μια ενιαία παγκόσμια αγορά στην παραγωγή και στην κατανάλωση.
Έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός των χωρών που θα παράγουν ένα τελικό προϊόν χωρίς προδιαγραφές ποιότητας,  με χαμηλό κόστος παραγωγής από χώρες όπως η Αίγυπτος , η Τουρκία, η Χιλή, το Μαρόκο, το Περού, η Τουρκία κλπσυμπιέζοντας τις τιμές και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών και ιδιαίτερα των Μεσσήνιων.
Αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα ότι όχι μόνον δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για ένα πανίσχυρο εξαιρετικό προϊόν , αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της πολιτείας, αντί να λύνουν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα , είτε από σκοπιμότητα και συμφέροντα, είτε στην καλύτερη περίπτωση από αδράνεια ή άγνοια.
Επισημαίνω και υπενθυμίζω τις παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :
-              Στις 6-12-2016 αποφασίστηκε από τον Υφυπουργό κ. Β Κόκκαλη το συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμάτας στο εθνικό κατάλογο στις επιτραπέζιες ελιές.
-              Στις 22-12-2016 ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου κατάργησε την προ ημερών απόφαση του υφυπουργού ως αποτέλεσμα κακών συνεννοήσεων και λαθεμένης μεθόδευσης.
Το Π.Ο.Π ελιά Καλαμάτας διασώθηκε τότε.
Προσωρινά όμως, για να ξεπεραστεί ο αστάθμητος παράγοντας , η επίσκεψη δηλαδή του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στα εγκαίνια του Περιφερειακού Δρόμου της Καλαμάτας .
Σήμερα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επαναφέρει το θέμα μετά από ένα χρόνο (που είχε προσωρινά απορρίψει)«χαϊδεύοντας» τα αυτιά των ελαιοκαλλιεργητών της Αιτωλοακαρνανίαςχωρίς όμως να λάβει υπ΄όψη του το τεράστιο στρατηγικό λάθος για το εθνικό μας προϊόν.
Αλήθεια όμως στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου τι θα πει στους ελαιοκαλλιεργητές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας ο κ. Αποστόλου;

Καλαμάτα 16-02-2018                                   Ο επικεφαλής της Παράταξης


Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠE Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages