Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Share This
O βιολογικός θησαυρός που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς, στον καρπό της και στο ελαιόλαδο που παράγει, ακόμα και στα απόβλητα από την επεξεργασία τους αξιοποιείται με άριστα αποτελέσματα στη χημική βιομηχανία για την παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, με ευεργετική για τον οργανισμό δράση.
Ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων, Λέανδρος Σκαλτσούνης, ίδρυσε το 2013 τη PharmaGnose S.A., με σκοπό την αξιοποίηση της 25ετούς έρευνας πάνω στα φυσικά συστατικά των προϊόντων της ελληνικής γης για τις βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και ειδών διατροφής. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εταιρεία-παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μέχρι τώρα έχει παραγάγει επτά προϊόντα, εκ των οποίων τα τρία προέρχονται από την ελιά, όπως το Oleamed, το Ρhenolia και το Phyllolea. Η ομάδα έρευνας του πανεπιστημίου προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει αυτόν τον βιολογικό θησαυρό, ενώ έχει αναλάβει συντονιστής στο τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα OLITEC, με τίτλο «Εκχύλιση και απομόνωση βιοδραστικών προϊόντων από την ελιά με τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών και διερεύνηση της θεραπευτικής τους δυνατότητας».
  Τεχνογνωσία Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Πύργο, προσκεκλημένος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Νομού Ηλείας, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες αξιοποίησης των προϊόντων της ελιάς, με σκοπό την παραγωγή φαρμακευτικών, καλλυντικών και διατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όπως ανέφερε ο κ. Σκαλτσούνης, η PharmaGnose, μεταξύ άλλων, αξιοποιεί απόβλητα ελαιοτριβείων, πυρηνελαιουργείων και επιχειρήσεων επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς, για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η μεθοδολογία βασίζεται στη συλλογή και στην αξιοποίηση του νερού που χρησιμοποιείται για να φύγει η «πίκρα» από τις ελιές. Αντί το νερό αυτό να γίνει απόβλητο, και μάλιστα με ιδιαίτερη τοξικότητα, οι ερευνητές του ΕΚΠΑ παραλαμβάνουν τις χρήσιμες ουσίες, που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη προϊόντων με σπουδαίες βιολογικές ιδιότητες. Το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής έχει αναπτύξει μια πολύ σύγχρονη μεθοδολογία ανάλυσης ελαιολάδου και κυρίως των πολυφαινολών που περιέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages