Σχολές Γονέων ξεκινά το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σχολές Γονέων ξεκινά το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας

Σχολές Γονέων ξεκινά το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας

Share This

 


Ξεκίνησε η Βιωματική Ομάδα Γονέων με Παιδιά Δημοτικού Σχολείου στο χώρο του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ «Σχέσεις Γονέων & Παιδιών στη Σύγχρονη Εποχή», ενώ την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τις συναντήσεις της και η δεύτερη Βιωματική Ομάδα Γονέων.

Στην πρώτη συνάντηση οι γονείς μέσω βιωματικών δράσεων προσδιόρισαν τις ανάγκες που έχει ο γονέας στη σύγχρονη εποχή. Η ανάγκη που διαφάνηκε έντονα ήταν η αναζήτηση ουσιαστικού  χρόνου και επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, καθώς μια ισορροπημένη και αρμονική συντροφική σχέση αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας του παιδιού.

Όπως επισημαίνει, τέλος, η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕ.ΠΕ.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας -Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο η συντροφική σχέση να βασίζεται σε σημαντικές ανθρώπινες αξίες, όπως εκείνες της αγάπης, της ισότητας, της αποδοχής, της κατανόησης που θα βοηθήσουν τους συντρόφους στην κοινή τους πορεία στη ζωή να «αντέξουν» στις αλλαγές, στις δυσκολίες και στα εμπόδια που θα συναντήσουν, απολαμβάνοντας παράλληλα τις όμορφες, χαρούμενες στιγμές. Τότε διαμορφώνεται στο σπιτικό ένα κλίμα όπου κυριαρχεί το άκουσμα, το μοίρασμα, όπου οι δυο σύντροφοι, μπορούν να είναι αυθεντικοί, αυτόνομοι, «αφουγκραζόμενος» ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου. Βοηθώντας ο ένας τον άλλο μπορούν να ανακαλύψουν τις θετικές τους πλευρές, για να νιώσουν ότι είναι σημαντικοί ως άνθρωποι, ως άνδρες, ως γυναίκες, ως γονείς.

Στη συντροφική αυτή σχέση δεν έχει χώρο η εξουσία, η κυριαρχία, αλλά μόνο αληθινά βλέμματα και λόγια ψυχής που εκδηλώνονται μέσα από το «Σ΄ αγαπώ», «Σε εκτιμώ», «Είσαι σημαντικός για μένα»…. Λόγια που γεμίζουν με δύναμη την ψυχή του κάθε ανθρώπου.

Τότε οι δυο σύντροφοι ως γονείς βοηθούν το παιδί τους να αποκτήσει το πιο σημαντικό εφόδιο στη ζωή του, που είναι η αγάπη για τον εαυτό του, για να μάθει να αγαπάει τους ανθρώπους γύρω του, για να μάθει να αγαπάει τη ζωή. Η συντροφική σχέση των γονέων αποτελεί το πρότυπο για τις μελλοντικές ανθρώπινες σχέσεις που θα δημιουργήσει το παιδί.

Η επιστημονική ομάδα του ΚΕ.ΠΕ.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας «ακουμπώντας» στις ανάγκες των γονιών θα διοργανώσει στο άμεσο χρονικό διάστημα Σεμινάριο για Ζευγάρια με τίτλο: «ΦροντίΖΟΥΜΕ τη συντροφική μας σχέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages