Μεσσηνιακό άρωμα στις ετήσιες βραβεύσεις Olympia health and nutrition awards 2022 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μεσσηνιακό άρωμα στις ετήσιες βραβεύσεις Olympia health and nutrition awards 2022

Μεσσηνιακό άρωμα στις ετήσιες βραβεύσεις Olympia health and nutrition awards 2022

Share This

 


Με μεγάλη επιτυχία απονεμήθηκαν για έβδομη χρονιά τα βραβεία ελαιολάδου Olympia Health & Nutrition awards σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή στις 15 Μαϊου 2022, με κεντρικό συντονιστή τον Αν.Καθ. του ΕΚΠΑ κ.Προκόπη Μαγιάτη. Οι βραβεύσεις έγιναν από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health (WOCH), ο οποίος έχει ως αποστολή να ανυψώσει οικονομικά όλο τον κλάδο ελιάς και του ελαιολάδου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Την απονομή των βραβείων και των υποτροφιών τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος. Στα πλαίσια της τελετής τιμήθηκε και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ.Παναγόπουλος για την πρωτοβουλία του να αναδείξει την αρχαία ελιά της Σαλαμίνας ηλικίας 2500 χρόνων. Το δένδρο αυτό, ο μοναδικός επιζών οργανισμός από την ιστορική ναυμαχία, μελετήθηκε διεξοδικά από ειδικούς επιστήμονες και αναδείχθηκε η μοναδική του αξία ως μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η απονομή των βραβείων έγινε σε συνεργασία με τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος “ARISTOIL PLUS”.

Τα βραβεία ελαιολάδου δόθηκαν με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύθηκαν οι παραγωγοί-τυποποιητές για την φροντίδα τους για την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 1050 δείγματα ελαιολάδου από 10 χώρες. Βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι παραγωγοί από την Ελλάδα (Μαθιόπουλος Γεώργιος, Αρκαδία), Μiralles Porcar (Ισπανία) και Κύπρο (ΑΤΣΑΣ Ο.Π). Ακόμη βραβεύθηκαν 40 παραγωγοί ελαιολάδου χρυσής κατηγορίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Περισσότεροι από 250 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες παρακολούθησαν παράλληλα πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα πειραματικών και κλινικών μελετών με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών.

Στην εκδήλωση μίλησαν εξειδικευμένοι καθηγητές και ερευνητές από τα πανεπιστήμια Harvard (Stefanos Kales), University of California (Dan Flynn), καθώς και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου, Αλεξάνδρα Οικονόμου), Θεσσαλονίκης (Μάγδα Τσολάκη), Χαροκόπειο (Τζώρτζης Νομικός), Ινστιτούτο Παστέρ (Χαραλαμπία Μπολέτη), Καρδιολογική κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας (Μάκαρης Μανώλης) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις σχετικά με την δράση του ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ) και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε παιδιά με αυτισμό, σε ασθενείς με διαβήτη και σε ασθενείς με καρδιολογικές παθήσεις.

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι μελέτες για το κεντρικό νευρικό σύστημα με συντονίστρια την κα Τσολάκη οι οποίες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αγουρελαίου Χαλκιδικής (MICOIL) για ένα έτος οδήγησε σε βελτίωση των ψυχομετρικών στοιχείων αλλά και σε σπουδαία βελτίωση βιοχημικών δεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά και των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων των ασθενών.

Επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η μελέτη του υψηλού φαινολικού Μεσσηνιακού ελαιολάδου (ELETTRA) από τον καρδιολόγο κ.Μάκαρη σε  ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι μετά από ένα μήνα καθημερινής κατανάλωσης παρουσίασαν βελτίωση δεικτών που σχετίζονται με  την ανοχή στην κόπωση, την διαστολική καρδιακή λειτουργία και την ενδοθηλιακή λειτουργία.

Το επίσης Μεσσηνιακό ελαιόλαδο LIVA μετά από δοκιμές σε ασθενείς με διαβήτη με υπεύθυνο τον καθηγητή κ.Νομικό, έδειξε σημαντική βελτίωση στην τάση συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων και στη μείωση του κινδύνου θρομβώσεων.

Όλες οι μελέτες υποστηρίζονται οικονομικά από δωρητές σε συνεργασία με το World Olive Center for Health.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία του καθηγητή της ιατρικής σχολής του Harvard Στέφανου Κάλη, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ελληνικού κέντρου αριστείας για την υγεία και την ευεξία με βάση την παραδοσιακή μεσογειακή/κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής με την υποστήριξη των GRECOTEL και του ΕΟΤ.

Στην καταληκτική της ομιλία η πρόεδρος του World Olive Center for Health Δρ. Ελένη Μέλλιου, παρουσίασε το πολυσχιδές έργο του κέντρου ελιάς, την χορήγηση υποτροφιών με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Λεβέντη σε νέους ερευνητές, την δημιουργία του μη κερδοσκοπικού καταστήματος πώλησης ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας Olive Lab & Shop (www.olivelabandshop.com), την εκπόνηση νέων κλινικών μελετών με υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, την οικονομική υποστήριξη της παραγωγής του ελαιολάδου ATHENIAN από την πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάδειξης του ελαιολάδου ως το σημαντικότερο στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για την προστασία της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages